Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Atletika: Thorkildsen obranio zlato s olimpijskim rekordom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norvežanin Andreas Thorkildsen obranio je naslov olimpijskog pobjednika u bacanju koplja u Pekingu. U štafetama 4X400 slavili su Amerikanci i Amerikanke, a na duge pruge opet su trijumfirali Kenijka i Etiopljanin.

Thorkildsen je do zlata stigao bacivši novi olimpijski rekord od 90.57 metara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sada barem znam da se neću udavati do OI u Londonu' Slika nije dostupna Još jedan svjetski rekord Usainu Boltu!

To je i najbolji ovogodišnji hitac Thorkildsena, koji je u Peking stigao s rezultatom od 87.73m.

Osim dva olimpijska zlata, Thorkildsen ima i dvije srebrne medalej sa svjetskih prvenstava (2005. u Helsinkliju i 2007. u Osaki).

Srebro je s novim osobnim rekordom od 86.64m osvojio Latvijac Ainars Kovals, dok je svjetski prvak iz Osake Finac Tero Pitkamaki osvojio broncu sa 86.16m.

Etiopijski atletičar Kenenisa Bekele osvojio je zlatnu medalju u utrci na 5.000 metara, te je tako došao do dvostruke krune u dugoprugaškim disciplinama, jer je prije toga slavio i na 10.000 metara. Bekele je pobijedio s rezultatom 12:57.82 minute, što je novi olimpijski rekord.

Jučer je njegova sunarodnjakinja Tirunesh Dibaba postala prva atletičarka u povijesti olimpijskih igara koja je osvojila zlato na 5.000 i 10.000 metara na jednim olimpijskim igrama.

Kenenisa Bekele, koji je svjetski rekorder na 5.000 i 10.000 m, na prošlim je Igrama u Ateni bio zlatni na 10.000m i srebrni na 5000m.

Srebro je pripalo Kenijcu Eliudu Kipchogeu, koji je u Ateni bio treći.

Bronca je također otišla u Keniju, a osvojio ju je Edwin Cheruiyot Soi.

Kenijka Nancy Jebet Langat priredila je veliko iznenađenje osvojivši zlatnu olimpijsku medalju na 1500 metara u Pekingu.

Lagat, koja do sada nikada nije niti nastupila u finalu nekog velikog natjecanja, do zlata je stigla s vremenom 4:00.24 minute što je za više od dvije sekunde brže od njezina dosadašnjeg osobnog rekorda.

Srebro i broncu osvojile su Ukrajinke Irina Liščinska, brončana sa svjetskog prvenstva lani iz Osake sa 4:01.63 i Natalija Tobias sa 4:01.78..

Glavna favoritkinja za zlato, Maryam Yusuf Jamal, svjetska prvakinja i žena s najboljim ovogodišnjim vremenom od svih trkačica koje su stigle u Peking, u posljednjih je 100 metara potpuno posustala, te pala s druge na petu poziciju.

Američka ženska štafeta na 4x400 metara u sastavu Mary Wineberg, Allyson Felix, Monique Henderson i Sanya Richards osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Amerikanke su u finalu istrčale odlično vrijeme od 3:18.54 minuta, te u samoj završnici nadvisiile srebrne Ruskinje sa 3:18.82.

Broncu su sa 3:20.40 osovjile Jamajčanke.

Američka muška štafeta na 4x400 metara u sastavu LaShawn Merritt, Angelo Taylor, David Neville i Jeremy Wariner osvojila je zlatnu medalju s vremenom novoga olimpijskog rekorda od 2:55.39 minuta.

Amerikanci su se približili na samo 1.10 sekundi do svjetskog rekorda, te su bili nedostižni za konkurenciju.

Srebro su osvojili trkači s Bahama s vremenom 2:58.03, a broncu Rusi sa 2:58.06.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene