Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Klasnić potvrdio četvrtfinale, Bilić kaže: 'Znamo kako protiv Turske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska reprezentacija pobijedila je u Klagenfurtu Poljsku rezultatom 1:0, a strijelac pobjedničkog pogotka bio je Ivan Klasnić u 53. minuti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Izbornik Bilić odmarao je najbolje hrvatske igrače u ovom dvoboju, no to se uopće nije osjetilo na terenu. Rezerve su potpuno nadigrale Poljsku, pa smo na kraju zasluženo došli do maksimalnih 9 bodova iz tri odigrane utakmice, što zasad nema niti jedna reprezentacija na Europskom prvenstvu.

U prvom dijelu Hrvatska je dominirala. Klasnić se dvaput našao ispred vratara Boruca, ali ovaj mu je oba puta maestralno obrano. Vejić je glavom promašio za milimetar, a i Pranjić je bio u sjajnoj prilici, ali njegov udarac nije bio precizan.

>> Klasnić prvi igrač s transplatiranim bubregom na EURU

>> Foto: 'Kockice' opet preplavile Klagenfurt

U nastavku su hrvatski nogometaši sjajno startali i došli do odlučujućeg pogotka. Najbolji igrač utakmice, Danijel Pranić idealno je proigrao Ivana Klasnića, koji je loptu pospremio u lijevi donji kut Borucove mreže. Do kraja dvoboja naši su malo pali i Poljaci su imali nekoliko prilika za izjednačenje, no Vedran Runje spasio je svoju momčad sjajnim obranama, pa smo nakon posljednjeg sučevog zvižduka mogli početi sa slavljem.

Hrvatska je pokazala da ima dvije iznimno jake momčadi, a nakon večerašnje utakmice porasli su i apetiti hrvatskih navijača.

EURO: Treća pobjeda Hrvatske protiv Poljske

Reprezentacije Poljske i Hrvatske ukupno su odigrale pet međusobnih susreta, a hrvatska vrsta je večeras upisala treću pobjedu. Ogled u Klagenfurtu je bio ujedno i prvi hrvatsko - poljski službeni susret.

Prvu utakmicu Hrvatska i Poljska su odigrale 28. veljače 1996. godine u Rijeci. Hrvatska predvođena izbornikom Miroslavom Blaževićem slavila je na Kantridi 2:1. Pogotke za 'Vatrene' postigli su Goran Brajković i Igor Cvitanović, a za goste Baluszynski.

Druga utakmica odigrana je dvije godine kasnije u Osijeku gdje je hrvatska vrsta slavila 4:1. Strijelci su bili Mario Stanić (2), Zvonimir Boban i Davor Šuker, a za Poljake Ratajczyk. Bila je to prva pripremna utakmica za SP u Francuskoj gdje su "vatreni" dohvatili broncu.

Treći međusobni ogled Hrvatska i Poljska su igrale 12. veljače 2003. godine u Splitu, a susret je završio bez pogodaka. Hrvatsku je tada vodio Otto Barić.

I Bilićev prethodnik Zlatko Kranjčar susreo se s Poljacima. U pripremnom susretu za SP 2006. godine Poljska i Hrvatska su odigrale susret u Wolfsburgu, a Poljaci su slavili 1:0 pogotkom Euzebiusza Smolareka.

SVE UTAKMICE:

28. veljače 1996. (Rijeka): Hrvatska - Poljska 2:1 - P

22. travnja 1998. (Osijek) Hrvatska - Poljska 4:1 - P

12. veljače 2003 (Split): Hrvatska - Poljska 0:0 - P

3. lipnja 2006. (Wolfsburg) : Hrvatska - Poljska 0:1 - P

16. lipnja (Klagenfurt): Hrvatska - Poljska 1:0 - EP

Klasnić proglašen igračem utakmice

Strijelac pobjednonosnog pogotka za Hrvatsku protiv Poljske Ivan Klasnić proglašen je za igrača utakmice od strane UEFA. Klasnić je ne samo prvi nogometaš sa transplatiranim bubregom koji je zaigrao na završnicama Europskog prvenstva, već je uspio i zabiti pogodak.

'Da mi je netko prije tri godine kazao da ću igrati na EURU, rekao bih mu da je lud. Uspio sam, postigao zgoditak i sada se osjećam kao dijete kome ste dali slatkiš', kazao je Klasnić nakon utakmice sa Poljskom.

U studenome 2005. Klasnić (28) je bio potpuno izvan nogometa, prva transplatacija bubrega nije uspjela i u pitanju je bila ne samo Klasnićeva nogometna karijera, već i normalan život. Dvije godine kasnije Klasnić se vratio nogometu ušavši u igru u bundesligaškom dvoboju protiv Energie Cottbusa, da bi tri tjedna kasnije postigao i prvi zgoditak za Werder. Trideset i jedan mjesec od otkazivanja bubrega Klasnić je na EURU postigao pobjednički pogodak.

'Igrali smo sjajno, pokazali kako se bori za svoju reprezentaciju. Svi su najavljivali, upozoravali da Hrvatska sa Poljskom igra sa C reprezentacijom. Ako je tako, meni je bila čast igrati sa ovim C reprezentativcima. Ja nisam došao na EURO kao navijač ili netko koga treba žaliti, došao sam igrati i zabijati', kazao je Klasnić, koji je protiv Turske najavio još jedan spektakl 'Bilić Boysa'. 

Bilić: Znamo što treba napraviti protiv Turske 

'To je sjajna skupina igrača koja je igrala i protiv Norveške i Slovačke, a svaki dan se na treninzima dokazuju. Momci su odigrali dobro protiv motvirane Poljske koja je u ovoj utakmici još i imala neke teoretske šanse za prolaz dalje, ali su nam oni tek pri kraju utakmice stvorili neke prigode koje je Runje sjajnim obranama zaustavio', izjavio je izbornik Slaven Bilić.

'Mi smo u prvom dijelu stvorili nekoliko izglednih prigoda i Poljaci samo sjajnom Borucu mogu zahvaliti što mi već tada nismo stvorili osjetniju prednost. Sada moramo zaboraviti na ove tri utakmice u skupini i okrenuti se susretu protiv Turske. Znamo što treba napraviti u utakmici protiv Turske i to ćemo i napraviti', optimistično je najavio naš izbornik Slaven Bilić.

'Odigrali smo vrhunsku utakmicu, dečki su bili fenomenalni. Bili su borbeni, trkački moćni, odgovorni, na jednom vrhunskom nivou', istaknuo je izbornik Slaven Bilić.

'Mi smo znali da će dečki biti dobri jer ih svakoga dana gledamo na treninzima. Svi smo ponosni na njihovu igru i način na koji su došli do nova tri boda', dodao je hrvatski strateg.

Bilić je naglasio kako je hrvatska pobeda bila posve zaslužena i kako je samo zahvaljujući odličnim obrana poljskog vratara završilo tek 1:0.

'Poljaci su imali jednu pravu priliku, a tada je odlično reagirao Runje', dodao je hrvatski izbornik.

Bilić je odbio komentare kako je Poljska bila slaba, već je naglasio kako je Hrvatska bila moćna.

'Bila je to pobjeda sjajne Hrvatske, a ne poraz loše Poljske. Mi smo velika ekipa i zaista sam ponosan na dečke.'

Hrvatski strateg nije želio trošiti previše riječi na idućeg suparnika u četvrtfinalu, Tursku.

'Biti će to teška utakmica, svašta se može dogoditi, to je ipak nogomet, međutim ne želim sada pričati o Turskoj, sada želim uživati nakon treće pobjede na prvenstvu', zaključio je hrvatski strateg.

Kalinić: Turci niži, ali življi

Nakon utakmice protiv Poljske naši su nogometaši bili sretni zbog pobjede i maksimalnog učinka u svojoj skupini.

Nikola Kalinić zahvalio je izborniku Biliću što mu je dao prigodu za nastup na Europskom prvenstvu.

'Hvala Bogu što sam dobio prigodu igrati na ovoj utakmici, ali sada se moramo okrenuti četvrtfinalnom susretu gdje sam ja očekivao Češku, ali ćemo igrati protiv Turske čiji su nogometaši niži, ali življi', kazao je Kalinić.

Jerko Leko je naglasio da je ova utakmica potvrdila da Hrvatska ima 23 do 25 kvalitetnih nogometaša na koje izbornik u svakom trenutku može računati.

'Turska je bolji izbor od Čeha i u toj utakmici naši nogometaši će imati prednost u individualnoj kvaliteti koju samo treba prenijeti na kolektiv', smatra Leko.

Iskusni i beskompromisni stoper Hrvoje Vejić smatra da je svakom nogometašu čast što može nastupiti na Europskom prvenstvu.

'Ulaskom u četvrtfinale sa maksimalnih devet bodova je zbilja impresivan, ali sada nas očekuje utakmica s Turskom i na nju je od večeras usmjerena sva naša pozornost', kazao je Veić.

Vedran Ćorluka je neplanirano morao već u 26 minuti zamijeniti ozlijeđenog Daria Kneževića na mjestu stopera.

'Nadam se da Dario nije ozbiljnije ozlijeđen, a što se tiče igre na mjestu stopera to često igram i u svom klubu i ta pozicija za mene nije nikakav problem', rekao je Ćorluka. On je ujedno i demantirao vijesti da zbog bolova u Ahilovoj tetivi prije svake utakmice prima inekcije.

'Istina imam bolove, ali protiv njih pijem samo tablete i nadam se svemu najboljem', završio je Ćorluka.

Više o Euru na www.euro2008.dnevnik.hr .

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene