Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladi, ekološki osvješten nepalski alpinist nastoji popularizirati prijenosni WC u obliku plastične kante s poklopcem, kako bi Mt. Everest, osim ostalog smeća, bio pošteđen i tog ljudskog otpada, javlja Reuters.


Stotine alpinista svake godine hrli na najvišu planinu svijeta, no u baznom logoru nema sanitarnog čvora, pa su penjači osuđeni na čučanje na otvorenom, uglavnom iza kakve stijene.

Vezani članci Piton u školjci Noćna mora postala stvarnost: Ugrizla ga zmija kad je sjeo na WC, krv je bila posvuda Slika nije dostupna Video: WC školjka kao kuća

'Ovaj je WC lako prenosiv i siguran', tvrdi 25-godišnji Dawa Steven Sherpa koji je u svibnju vodio ekološku ekspediciju na Mt. Everest kako bi Majku božicu očistili od nakupljenog smeća. 

Njegov tim je tijekom jednomjesečne ekspedicije s planine sišao s 965 kilograma raznog otpada, konzervi, kartuša, šatora, izgubljenih cepina i dereza pa čak i dijelova talijanskog helikoptera koji se srušio prije 35 godina. 

Donijeli su i tijelo britanskog penjača koji je na Everestu poginuo 1972. godine, ali i 65 kilograma ljudskog izmeta za koji je bio odgovoran njegov 18-člani tim.

Njegov prijenosni plastični WC je osmišljen za sigurno spremanje fekalija, a ne propušta ni smrad, objasnio je Sherpa.