Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velikan domaće glazbene scene umro je danas u 11 sati u svom stanu.


Umro je Boško Petrović, legendarni jazz glazbenik, glazbeni nakladnik, koncertni promotor i vlasnik legendarnog BP kluba u Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Boško Petrović želio je brzu smrt u snu Slika nije dostupna Predsjednik Josipović izrazio sućut obitelji Boška Petrovića

Petrović je umro u 76. godini , a njegovo tijelo je danas u 11 sati u stanu pronašao sin Kolja.

Boško Petrović rođen je 18. veljače 1935. godine u Bjelovaru. Kao desetogodišnjak je pokazao ljubav prema glazbi i počeo svirati violinu, no instrument koji ga je proslavio bio je vibrafon. U pedesetogodišnjoj karijeri je kao glazbenik obišao svijet i upoznao glazbene velikane iz svijeta jazza.

Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, sastava međunarodnog ugleda i najznačajnije formacije u hrvatskom jazzu. Poslije je vodio i druge Hrvatske, ali i međunarodne sastave - Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i druge, te Boško Petrović Tria.

U svom klubu BP u Zagrebu, koji je otvorio 1988. godine i koji je bio prvi jazz klub u Hrvatskoj aktivno se bavio organiziranjem koncerata i festivala. Bio je vlasnik specijalizirane izdavačke kuće Jazzete Records. Prošle godine je Croatia Records povodom njegovog 75. rođendana objavila box set s glazbenim presjekom cjelokupne karijere.

Višestruki dobitnik 'Porina', između ostalih i za životno djelo.

U svoj je jazzistički izraz inkorporirao elemente narodne glazbe. Petrović je i naš najznačajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi, primjerice 'Green Lobster Dream' ili 'With Pain I Was Born', ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Bio je zapažen i na polju jazz edukacije, posebice kao voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu u kojoj su stasali mnogi danas afirmirani jazz glazbenici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju