Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odlazak velikana jazza potresao je Boškove kolege, prijatelje i suradnike.


Odlaskom Boška Petrovića koji je danas umro u 76-oj godini, jazz scena je ostala siromašnija za velikana koji je ostavio najviše traga svojim stvaralaštvom na ovim prostorima – tako bi se dalo sažeti razmišljanje njegovih kolega i svih koji su na bilo koji način djelovali u jazz prostorima.

Vezani članci Slika nije dostupna Boško Petrović želio je brzu smrt u snu Slika nije dostupna Boško Petrović umro u 76. godini

O njemu se mogu napisati samo velike stvari, jer ne samo što je bio vrhunski glazbenik, već je svoje znanje prenosio na cjelokupni jazz naraštaj, a o njegovom uspjehu svjedoči i činjenica da se njegov rad kao i glazbena priznanja koja je zasluženo skupljao u svojoj karijeri nisu zadržala samo na lokalnoj razini, već se proširilo i van Hrvatske.

'Boško Petrović je najpoznatiji glazbenik u Hrvatskoj, ali i van nje je ostavio traga. Bio je izvrstan jazz skladatelj i pedagog, a njegova smrt je veliki gubitak za hrvatski jazz, za sve glazbenike s kojima je surađivao i za sve one koje je podučavao', riječi su uvaženog jazz novinara Davora Hrvoja.
Ovo mišljenje dijele svi naši sugovornici te naglašavaju da je cjelokupna jazz scena pogođena s odlaskom velikana kao što je bio on.

'Gubitak Boška Petrovića je veliki gubitak za hrvatsku jazz scenu jer ne samo da joj je doprinio velikim djelima, već ju je praktički stvorio i nije se zadržao na lokalnoj razni. Svoju genijalnost i jazz umijeće prezentirao je i vani, a o tome koliko je bio uvažen i cijenjen svjedoče njegove suradnje s vrhunskim muzičarima u svijetu kao i velika imena koja su prisustvovala na njegovim festivalima. Ujedno je educirao jazz naraštaje i prenosio svoje izuzetno umijeće tako da je ovo težak udarac. Uistinu velika jazz ikona, teško mi je vjerovati da ga nema', riječi su jazz vokalistice te osnivačice i predsjednice udruge Jazz Art, Maje Savić.

O kakvom je legendarnom jazz velikanu riječ potvrdio je i blues glazbenik Tomislav Goluban.

'Ovaj Svijet je napustio veliki glazbenik i promotor jazz nota, usudio bih se reći, najvažniji hrvatski jazzer ikada. Gospodin Boško Petrović zadužio je cjelokupnu hrvatsku glazbenu scenu, a njegov utjecaj na razvoj hrvatskog jazza i bluesa je ogroman'.

Tomislav je imao priliku obogatiti svoje glazbeno iskustvo surađujući s Petrovićem, a o važnosti takve suradnje, progovorio je riječima: 'Surađivati sa Boškom bilo je unikatno iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Savjeti koje je meni i cijeloj mojoj 'mlađoj' generaciji glazbenika davao, bili su uvijek ispravni i izrečeni u vrlo specifičnoj maniri. Možda ih nisu razumjeli svi, ali oni koji jesi znaju njihovu pravu vrijednost. Nadam se da će uskoro u sklopu All Stars Nebeskog jazz sastava ponovno zasvirati svoj vibrafon.Mijauc!', izjavio je.

>> Boško Petrović umro u 76. godini

Podsjetimo, vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator Boško Petrović, umro je danas, 10. siječnja 2011. godine u Zagrebu u 76-oj godini. Ljubav prema jazzu rodila se u ranoj mladosti i do kraja života bio mu je vjeran. U podrumu Tesline ulice, Boško Petrović otvara B.P. Club 1988. godine, u kojemu su od otvaranja pa do danas nastupili brojni domaći i svjetski jazz glazbenici.

Ujedno je osnivač izdavačke kuće 'Jazzete Records'. Za njegovo djelovanje na jazz sceni nisu izostale ni brojne nagrade i priznanja među kojima je i Porin za životno djelo kojeg je dobio 2003. godine.

Boško Petrović je bio i ostat će najznačajniji jazz skladatelj te najznačajnija ličnost hrvatske jazz scene. Njegove brojne skladbe, ali i diskografska izdanja ostat će zapamćene kao trajne vrijednosti hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Iz Croatije Records poručuju: 'Bio je iznimna osoba i glazbenik, čovjek koji je do zadnjeg trena živio s glazbom i za glazbu'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju