Svečanost dodijele 16. diskografske hrvatske nagrade Porin 2009. održana je sinoć u Biogradu. Za najbolji album proglašena je Dvornikova Pandorin kutija, a dodijeljen mu je i Porin za životno djelo koji je primila supruga Danijela


Nagrade su dodijeljene u kategorijama za najbolju izvedbu grupe s vokalom, najbolju vokalnu suradnju, najbolji album zabavne glazbe, najbolji rock album, za najbolju mušku vokalnu izvedbu, najbolju žensku vokalnu izvedbu te pjesmu i album godine.

Vezani članci Hurricane I to smo dočekali! Energične djevojke iz Hurricanea odradile su svoj finalni nastup, evo kako je bilo! Maneskin Italija je pobjednik Eurosonga 2021., do samog kraja borba je bila dramatična, a jedna država nije dobila čak nijedan bod!

Voditeljske palice su držali Danijela Trbović i Tarik Filipović, a u  glazbenom dijelu nastupili su Tony Cetinski, Josipa Lisac, grupa Majke, Vatra, Elemental, Massimo, Neno Belan i drugi. 

U kategoriji najbolje skupine s vokalom Porin je dobila grupa Majke za skladbu 'A ti još plačeš' s albuma Unplugged.

Porin za najbolju vokalnu suradnju pripao je Massimu Saviću i Neni Belanu za skladbu 'Zar više nema nas', dok je za najbolji album pop glazbe proglašen album Dina Dvornika 'Pandorina kutija', a nagradu je primila Ella Dvornik.

Za najbolji album zabavne glazbe nagradu Porin dobio je Arsen Dedić za album 'Rebus', a Porin za najbolji rock album pripao je skupini Majke za album 'Unplugged'.

Za najbolju mušku vokalnu izvedbu Porina je dobio Tony Cetinski za pjesmu 'Ako to se zove ljubav' s istoimenoga albuma dok je Porina za najbolju žensku izvedbu dobila Josipa Lisac za pjesmu 'Tisuću razloga' s albuma 'Živim po svome'.

Nagrade za životno djelo uručene su skaldatelju Ljubi Kuntariću, pjevačici Terezi Kesoviji i posmrtno Dinu Dvorniku, a nagradu je primila njegova supruga Danijela koja nije mogla sakriti suze.

'Jedino što ga nisam mogla zamisliti je starog. Želio je da ga pamtimo kao mladog čovjeka, u najboljoj kreativnoj fazi. Nije ni on sebe mogao zamisliti kao starca, nije želio odrasti, želio je biti dječak', rekla je Danijela.

Za pjesmu godine proglašena je pjesma 'Zar više nema nas' Nene Belana i Massima Savića, a Porina za najbolji album godine dobio je Dino Dvornik za album 'Pandorina kutija'.

Ove godine Porin prvi put gostuje u dva grada jer je ranije u Šibeniku održana svečana dodjela nagrada u kategorijama klasične, jazz i duhovne glazbe.


>> Stereo MC's u Splitu, Porin u Biogradu