60. filmski festival u Berlinu u znaku je kineskog filma, holivudskih članova žirija i blještavog crvenog tepiha.


Svjetskom premijerom filma 'Tuan Yuan' ('Apart Together') kineskog redatelja Wanga Quan’ana svečano je započeo jubilarni 60. filmski festival u Berlinu popularno nazvan Berlinale.

Vezani članci Slika nije dostupna Video: Madonna pred kamerom Nove TV Slika nije dostupna Danas otvorenje Berlinala

Uz prisustvo ministra i povjerenika za kulturu i medije Bernda Neumanna te gradonačelnika Berlina Klausa Wowereita premijeri su prisustvovali redatelj, 83-godišnja kineska glumica Lisa Lu, tajvanska pjevačica Ling Feng te glumice Monica Mo i Jin Na. Govor povodom otvaranja festivala održali su direktor festivala Dieter Kosslick i predsjednik žirija Werner Herzog.

400 filmova i 19 tisuća filmaša

Berlinale je berlinski najveći i najposjećeniji društveni događaj. Svake godine crvenim tepihom prodefilira oko 19 tisuća filmaša iz 140 zemalja, akreditirano je preko četiri tisuće novinara, prikazuje se oko 400 filmova svih žanrova, proda se oko 270 tisuća ulaznica što ga čini najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu. Organizatori su izdvojili nekoliko ovogodišnjih filmova na koje bi trebali obratiti pažnju, primjerice novi Polanskov film ' The Ghost Writer', kao i 'Tuan Yuan'.

Festival traje dva tjedna, a sedmeročlani žiri među kojima je i glumica Rene Zellweger 20. veljače dodijelit će Zlatne medvjede najboljima, dok će se ceremonija zatvaranja održati dan kasnije, 21. veljače.

Glumica Rene Zellweger članica žirija

'Na ovom festivalu sve se vrti oko filmskih fanova, sami znate da filmskim festivalom upravljaju obožavatelji zbog čega je ovo 'najmeđunarodniji' festival na svijetu. Ima jaki eksperimentalni sektor za kojeg mnogi kažu kako je jači od službenog izbora. Ima Dietera Kosslicka koji ga vodi i ima snijeg', rekla je glumica Tilda Swinton.

No, bez obzira na lijepe glumice i holivudske predstavnice u Berlinu Tildu Swanson i Rene Zellweger glavna zvijezda crvenog tepiha ipak je bio redatelj Wang čiji je ovo veliki povratak u Berlin nakon što je 2007. godine osvojio Zlatnog medvjeda za film 'Tuya's Marriage'.

>> U četvrtak počinje jubilarni 60. Berlinale