Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na DVD-ima su se pojavila dva iznimna filmska ostvarenja koja nipošto ne bi trebalo propustiti pogledati.


DVD: ROCK'N'ROLL BROD - OCJENA: 9/10

(The Boat That Rocked) Režija: Richard Curtis, Uloge: Bill Nighy, Philip Seymour Hoffman, Kenneth Branagh, Rhys Ifans

Godina je 1966, zlatno doba pop glazbe. Grupica vrlo popularnih i iskusnih DJ-a sa zloglanog piratskog broda Radio Rock u Sjevernom moru 24 sata dnevno emitira najbolje pop i rock hitove. Na brod stiže 18-godišnji Carl koji odmah postaje protagonist niza urnebesnih avantura koje mu mijenjaju život.

Vezani članci Slika nije dostupna Rihanna na Gala bal došla bez donjeg rublja! Slika nije dostupna Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna

Kratko, jasno i bez previše filozofiranja – Richard Curtis je opet snimio hit. Curtis je oduvijek bio majstor u onome što velika većina europskih, a pogotovo američkih redatelja jednostavno ne zna. Curtis jer i ovoga puta snimio film za kojeg riječi hvale biraju i kritičari i publika. Ta dva uglavno suprotstavljena pogleda na recentni film, Curtis svakim svojim novim uratkom uspije pomiriti.

'Rock'n'roll brod' nije film bez mana, a one su pomalo karakteristične za Richarda Curtisa. Prvih pola sata filma (a čitav film traje nešto više od dva sata) djeluje poprilično mlako i nezanimljivo. Međutim, iz te mlakosti i nezanimljivosti Curtis, uvodeći postepeno sve veći i već broj dobro profiliranih i iznimno simpatičnih likova, diže napetost koja na samom kraju, s potapanje broda odnosno piratske radio stanice dostiže vrhunac.

Glumačka ekipa puna jakih imena poput Phillipa Hoffmana i Kennetha Branagha, odlično je odradila posao. 'Rock'n'Roll brod' je lijepa posveta zlatnom dobu pop glazbe i svima onima koji tu glazbu nisu stvarali, ali su u njoj istinski uživali.
Curtisov 'Rockn'Roll brod' je 'crowd-pleaser' bez premca, jedan od onih rijetkih naslova koji i najmrzovoljnije tragače za dlakom u jajetu može bez problema najsmijati i zabaviti.

SINEGDOHA, NEW YORK - Ocjena: 9/10

(Synecdoche, New York), Režija: Charlie Kaufman, Uloge: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Samantha Morton, Michelle Williams, Emily Watson

'Sinegdoha, New York' je film u kojem je apsolutno nemoguće pohvatati sve bitne stvari u samo jednom gledanju. Scenaristički genije Charlie Kaufman ('Biti John Malkovich, 'Adaptacija', Vječni sjaj nepobjedivog uma') konačno je odlučio režirati svoj prvi film, a konačni proizvod je najkompleksnija i najslojevitija priča koja se u poslijednje vrijeme pojavila na filmu.

'Sinegdoha, New York' je saga o kazališnom režiseru (Philip Seymour Hoffman) koji režira ogromnu, odnosno beskonačnu predstavu. A u procesu stvaranja, odnosno režije postepeno gubi mogućnost razlikovanja stvarnosti od fikcije.
Kaufmanov redateljski debi je ostvarenje koje je apsolutno nemoguće svrstati u neku uobičajenu kategoriju.

Upravo zbog tog film je namijenjen vrlo uskom krugu hard–core filmofila. Za njih će ovaj film biti remek-djelo vrijedno divljenja dok će za ljubitelje klasične naracije i poštivanja ustaljenih filmskih normi 'Sinegdohe' ipak biti teško probavljivo filozofiranje po filmskoj traci.

Prijašnje recenzije: Nesretno uništen 'Babylon A. D.' i izvrstan horor 'Najstrašnija noć'