Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Debitanstki uradak redatelja Rubena Fleishera 'Zombieland' dobitna je kombinacija za sve ljubitelje dobre strave, ali i urnebesnog smijeha, a 'U kraljevstvu divljih stvorenja' dječji je film kultnog redatelja Spikea Jonzea namijenjen odraslima.


DVD: ZOMBIELAND - Ocjena: 9/10

(Zombieland) Režija: Ruben Fleischer, Uloge: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Beslin, Bill Murray

Vezani članci Slika nije dostupna Nezamjenljivi Ledger u 'Imaginariju dr. Parnassusa' i zabavni 'Red' sa sluđenim Malkovichem Slika nije dostupna Jimi Hendrix, Dame Shirley Bassey i Editors

Kvaliteta filma nikada nije bila ovisna tome koliko film traje. Najbolji dokaz za to je debitanstki uradak redatelja Rubena Fleishera 'Zombieland'. Fleischer je u nešto više od 80 minuta uspio nakrcati toliko zabave, smijeha, te zanimljivih i originalnih rješenja koliko mnogo iskusniji redatelji ne bi uspjeli spakirati u filmsku mrcinu od dva i kusur sata.

Svjedoci smo recentne pomame za vampirima, vukodlacima i sličnim horor čudovištima koja nas u posljednje vrijeme baš i ne oduševljavaju previše. Zombiji kako ih vidi Fleischer dobitna su kombinacija za sve ljubitelje dobre strave, ali i urnebesnog smijeha. Riječ je o posveti trash klasicima. Film je sniman sa skromnim budžetom od 24 milijuna dolara, a da stvar bude zanimljivija, izgleda kao da je u njega uloženo najmanje tri puta više.

U središtu priče su dva slučajna suputnika Tallahassee i Columbus (Woody Harrelson i Jesse Eisenberg) te dvije sestre Wichita i Little Rock (Emma Stone i Abigail Breslin). Ne predstavljaju se svojim pravim imenima kako se ne bi previše zbližili već koriste imena gradova u koje su se zaputili. Oni su najvjerojatnije posljednji preživjeli ljudi na planeti i putuju kroz Ameriku kojom tumaraju uvijek gladni zombiji...

Prva kvaliteta 'Zombielanda' koja se odmah zamjećuje jest odličan scenarij. Monolozi glavnog junaka Colubusa i njegovi savjeti za preživljavanje u svijetu zombija jednostavno su genijalni i sigurno će se posebno svidjeti svim ljubiteljima video igra tipa 'Resident Evil'. Nastup Woodyja Harrelsona posebna je priča, riječ je o jednoj od onih uloga u kojoj ne biste mogli zamisliti ama baš nikoga osim Woodyja. A šećer na kraju predstavlja urnebesna i genijalna cameo uloga Billa Murraya.

Jedina loša stvar vezana uz 'Zombieland' jest činjenica da film proleti u trenu. Uz to bio bi pravi grijeh ako uskoro ne budemo počašćeni nastavkom ovog odličnog filma kojeg treba obavezno pogledati.

DVD: U KRALJEVSTVU DIVLJIH STVORENJA - Ocjena: 7/10

(Where the Wild Things Are) Režija: Spike Jonze, Uloge: Max Records, James Gandolfini, Keener

Nakon poduže pauze redatelj Spike Jonze koji se može pohvaliti sada već kultnim naslovima 'Biti John Malkovich' i 'Adaptacija' vratio se u velikom stilu snimivši film koji bi se na prvi pogled mogao učiniti kao dječji, no on to ustvari uopće nije. Riječ je o prilično mračnoj fantaziji koja tematizira posebno osjetljivu temu o traumama odrastanja. U središtu priče je dječak Max.

Usamljen i neprilagođen on je sklon čestim napadajima nekontroliranog bijesa koji uglavnom završava demoliranjem okoline. Nakon jedne takve posebno neugodne epizode, Max završi na dalekom pustom otoku koji nastanjuju velika, čupava i iznimno jaka bića koja su mu karakterno slična.

Ono što bi se gledateljima u filmu moglo posebno svidjeti jesu upravo ta velika čupava bića koja u svoj svojoj snazi i brutalnosti ipak djeluju neodoljivo slatko, no općenito mračna atmosfera podebljana sugestivnom i vrlo zanimljivom glazbom je sve samo ne dječja.

'U kraljevstvu divljih stvorenja' je nastao prema priči za djecu iz pera Mauricea Sendaka. Činjenica da je taj pisac kod nas uglavnom nepoznat zasigurno je kumovala tome što ovaj vizualno fascinantni film izravno izdan na DVD-u. Šteta, jer neodoljiva čupava čudovišta kao da su stvorena za velike ekrane kino-dvorana.

Prijašnje recenzije: Fascinantna 'Viktorija' i trash 'Tijelo lijepe Jennifer'