Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puštanje filma nacističke tematike u Njemačkoj je dočekan turbulentno te izaziva lavinu negativnih reakcija i kritika kojima se očito poručuje da je osjetljivost na prošlost još uvijek poprilično intenzivna.


Kako povijest može imati duboke utiske i uznemiravati duhove u sadašnjosti, koja je daleko od nekih davnih režima, ideologija i najnižih ljudskih uvjerenja, pokazuje nam se i u filmskoj industriji.

Vezani članci Janica Kostelić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Janica Kostelić objavila prvu fotografiju sa sinčićem Oskarom: "Mali čovječuljak u šetnji" Ivica i Elin Kostelić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Ozbiljna lica Marica Kostelić posjetila kćer Janicu i unuka Oskara u bolnici, pridružili im se Ivica i Elin

Tako je u Njemačkoj pušten kontroverzni film Jud Süss koji je nastao kao rezultat istraživanja uspjeha istoimenog filma iz 1940. godine. Na taj način se prodrlo u, očito, vječno bolnu točku, obzirom da je nevedeni film poznat po propagiranju nacizma i antisemitizma i koji je pod okriljem Goebbelsovog blagoslova i promicanja, bio izrazito uspješan u vrijeme nacističkog režima. Smatra se da je zapravo nastao kao svojevrsna ekstremna reakcija na britansku verziju Jew Süss iz 1934. čije je prikazivanje zabranjeno zbog navodnog promicanja židovskog života i vjere.

Očito je redatelj Oskar Roehler uspio izazvati reakcije i već je izložen kritici kako ima preblag stav prema priči koja zaslužuje najveću osudu, kao i prema glumcu koji je uopće odlučio u to vrijeme biti protagonist uvredljivih rasističkih predrasuda.

Inače, filmu Jud Süss iz 1940. godine, koji je prošao i cijelu okupacijsku Europu, je 5 godina poslije zabranjeno prikazivanje i od tada je pod lokotom u njemačkoj kinematografskoj arhivi. Čini se da i danas ima neosporivi utjecaj, doduše u negativnom kontekstu, koje bi, po pitanju Nijemaca i židova, očito bilo najbolje pustiti da u prošlosti i ostane.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju