Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Invalidnost je kočnica u mnogočemu, no kreativnost ne poznaje granice. Iako su im ruke nepokretne, Kristina i Stjepan svaki dan slikaju ustima i nogama. Priču o hrabrim umjetnicima donosi novinarka magazina Provjereno.


Kristina je rođena s artrogripozom, ne može se služiti rukama ni hodati. No, po ničem drugom ova vedra djevojka ne razlikuje se od vršnjaka. Voli se šminkati i brzo se zaljubljuje. Ustima je naučila pisati sa sedam godina, a u isto vrijeme u usta je stavila i kist.

Vezani članci Umjetnost na licu Lice pretvorila u slikarsko platno, pogledajte njezina umjetnička djela Prilagođeni klasici - 17 Pretvorio klasike u umjetnost za modernu publiku, kako vam se sviđaju ove preobrazbe?

'Dok slikam osjećam nekakvu moć vladanja nekim svijetom u kojem sam samo ja, mislim i ljudi koje znam ali da je onako kako ja želim, tako se osjećam, ali i opušteno isto, dosta se opušteno osjećam i veselime to kada slikam i svaki put nešto novo otkrijem u slikanju', kaže Kristina koja je već godinu dana stipendist međunarodne udruge umjetnika koji slikaju nogama i ustima. 

Među stipendistima našao se i 34-godišnji Stjepan, akademski slikar iz Splita koji boluje od cerebralne paralize. On je u Zagreb na izložbu umjetnika, koja je postavljenja u dvorani Vatroslava Lisinskog, stigao sa zaručnicom. Riječ je o izložbi osoba s invaliditetom. 

Da je njihova inspiracija nepresušna govori i činjenica da svake godine sa zadovoljstvom pripreme božićne čestitike i kalendare koje nam stižu u poštanske sandučiće. 

Čitavu priču pogledajte u video prilogu.