Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rubikova kocka jedna je do najprodavanijih igračaka na svijetu. Njezini prvi testni primjerci u prodaju su pušteni prije 30 godina u Budimpešti i tada nitko, pa niti njezin 'otac' Erno Rubik, nije ni slutio kakav će uspjeh postići.


Do danas je prodano čak 300 milijuna primjeraka i imitacija kocke. 

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon 26 godina riješio Rubikovu kocku Slika nije dostupna Indija: 36 ljudi umrlo od trovanja alkoholom kućne izrade

U posljednje vrijeme izrađuje se i niz robota programiranih za rješavanje problema kocke zamišljene isprva kao dječja igračka.

Na video snimci nije jedan od najbržih robota za rješavanje Rubikove kocke, ali je svakako zanimljiv, jer se radi o robotu kućne izrade.

Prema nekim izračunima postoji čak 43,252,003,274,489,856,000 kombinacija rješavanja kocke koja je zaintrigirala cijeli svijet.

Prema najnovijim istraživanjima znanstvenika Sveučilišta u Bostonu za rješavanje Rubikove kocke potrebno je samo 26 poteza.

Rubikova kocka toliko je zainteresirala svijet da postoji i termin Božji broj za minimalan broj poteza potrebnih za rješavanje. No do tog broja još nitko nije došao.

Svake se godine održavaju i brojna međunarodna natjecanja u slaganju Rubikove kocke. Postoji kategorija najbržeg u slaganju kocke, s povezom i bez poveza, s jednom rukom ili nogama.

No, kao i svaku i ovu popularnost prati i moguća ovisnost. Tako čak postoji i organizacija 'Anonimni kockoholičari', koja pomaže osobama ovisnima o Rubikovoj kocki.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju