Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živci od čelika

Nakon 26 godina riješio Rubikovu kocku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubitelj slagalica Graham Parker riješio je svoju Rubikovu kocku nakon 26 godina pokušaja.

45-godišnji Graham pokušavao je neuspješno riješiti problem svoje Rubikove kocke, od kada je kupio tu igračku 1983. Nakon mnogih neprospavanih noći i 27 400 sati, napokon je uspio osvojiti svoj osobni Mount Everest.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

'Ne mogu vam opisati koje olakšanje osjećam nakon što sam uspio riješiti ovu slagalicu. Izluđivala me tokom godina, kao da je zavladala mojim životom. Prijatelji su mi nudili pomoć, a znam da se objašnjenja mogu pronaći i na internetu, no jednostavno sam želio sam doći do riješenja', objašnjava.

Njegova žena Jean, kaže kako je kocka često uzrokovala probleme u njihovom braku, a ni teške svađe nisu bile rijetkost. Uz sve to imala je osjećaj kao da je u braku s tri osobe.

Ray Hodgkin iz Svjetske udruge za Rubikovu kocku (WCA) kaže: 'Mislim da je ovo definitivno najduži period vremena koji je nekome trebao da riješi kocku. Impresioniran sam Grahamovom odlučnošću., a WCA mu čestita na njegovom postignuću.'

Rubikovu kocku izumio je 1974. mađarski kipar Erno Rubik, no originalno se zvala 'magična kocka'. Više od 300 milijuna kocki riješeno je u svijetu, a postoji nevjerojatnih 43 kvintilijuna različitih mogućnosti te samo jedno riješenje.

1980. osnovana je grupa 'Cubaholics' koja pomaže ovisnicima o Rubikovoj kocki, od kojih su neki toliko zaglibili u problematiku da su razvili i medicinske probleme poznate kao kockin palac i rubikov zglob.

Erik Akkersdijk iz Nizozemske drži rekord u riješavanju kocke za svega 7,08 sekundi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene