Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijska Arabija snimila je prvi cjelovečernji film namijenjen širokoj publici koja ga, međutim, ne može vidjeti u vlastitoj domovini jer su kinodvorane u njoj zabranjene.


Tamošnja ultrakonzervativna, moćna vjerska vlast strahuje da bi sedma umjetnost korumpirala društvo.

Vezani članci Slika nije dostupna Ranjeni jemenski predsjednik u S. Arabiji na liječenju Slika nije dostupna VIDEO: Saudijci grade toranj 'do neba'

Saudijci, koji su filmsku komediju "Keif Al Hal (Kako si?), mogli vidjeti u državi Bahrein, ocijenili su da ona vjerno održava stanje islamskog ekstremizma i ugnjetavanje žena te je pozdravili kao korak naprijed u zatvorenom saudijskom društvu.

Prema nekim ocjenama film je "pružio stoposto preciznu sliku saudijskog društva", dok drugi tvrde da uprizorenje prilično ublažava stvarno stanje stvari jer su žene "daleko više ugnjetavane nego li je to prikazano u filmu".

Film se bavi sudbinom mlade žene naklonjene slobodoumnome filmskom režiseru i izložene pritisku fundamentalističkog brata koji je želi udati za religioznog mušarca. I brat i islamist prikazani su kao agresivni i nazadni likovi, nimalo bezopasni u državi kakva je Saudijska Arabija gdje vjerski policajac ima pravo privesti ženu koje u javnosti pokaže lice i gdje se ženi uskraćuje pravo upravljanja automobilom.

U jednoj sceni filma skupina mladića u trgovačkom centru bježi iz restorana i smjesta počinje klanjati u trenutku kada se približava vjerski policajac te lupanjem štapa označava da je vrijeme molitvi.

Keif Al Hal snimljen je u liberalnom gradu Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima s glavnim ulogama povjerenima saudijskim glumcima.

Saudijska Arabija ima mali broj filmskih režisera koji su snimili kratke filmove prikazane na arapskim i europskim filmskim festivalima.