Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Manje pljuvanja, strpljivo čekanje u redu i čišće ulice pokazuju kako je Peking postao "civiliziraniji", ali glavni grad Kine mora se "srediti" do u detalje kako bi dobio etiketu pravog olimpijskog grada, izvješćuje u ponedjeljak agencija Xinhua.


Kina ništa ne prepušta slučaju kada se zna da će oči cijelog svijeta ovog ljeta biti uprte u njezinu prijestolnicu, i čini sve kako bi se dotjerale manire ponašanja.

Vezani članci Red i organizacija - 15 Napokon počistili i organizirali prostor oko sebe, tvrde da im je pao kamen sa srca Kava za van Cijenimo li sada više male stvari? Nije im problem čekati na hladnom, u dugom redu

Sveučilište Renmin je prije tri godine osmislio "građanski index"  kojim se prati napredak u ponašanju. Na teren su upućeni brojni timovi promatrača koji su anketirali na tisuće stanovnika.

Rezultati iz 2007. pokazuju da se ide u pravom smjeru: te je godine na ulici pljuvalo 2,5 posto ispitanika, dok je godinu dana ranije toj nepristojnoj raboti pribjegavalo 4,9 posto ispitanih građana. Bacanje smeća palo je s 5,3 posto u 2006. na 2,9 posto u 2007. godini.

Preguravanje u redovima palo je sa šest na 1,5 posto.

U pokušaju da upristoje svoje građane, gradske vlasti Pekinga proglasile su 11. dan u mjesecu danom "dobrovoljnog čekanja u redu", podijelile su na milijune letaka s bontonom i zaprijetile da će na sportskim borilištima nasilne navijače zatvarati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju