Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski znanstvenici tvrde da su dokazali da Napoleon nije bio otrovan, opovrgavajući legendu prema kojoj je francuski car pao kao žrtva britanskih tamničara.


Obdukcija je pokazala da je Napoleon umro u 51. godini života od karcinoma želuca, no teorija da je ubijen kako se ne bi više vratio na vlast dobila je mnogo poklonika posljednjih desetljeća jer su neka istraživanja pokazala da je u njegovom tijelu bila velika količina otrovnog arsena.

Vezani članci Pred kamerama Provjerenog ponosno pokazale svoje ožiljke (Foto: Provjereno) - 4 Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma: Ponosno su stale pred kamere i pokazale svoje ožiljke Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Predsjednica potvrdila da je bila na infuziji i preventivnom pregledu, a otkrila i zašto

"Nije ga na Svetoj Heleni ubio arsen", tvrde znanstvenici sa
sveučilišta u Paviji koji otkrivaju da je Napoleon velike količine
arsena u tijelu akumulirao još kao dječak.

Napoleon je od drugog svrgavanja s vlasti 1815. pa do svoje smrti 1821. godine bio interniran na otoku Sveta Helena pod britanskom upravom.

Talijanski znanstvenici, koji su proučavali uzorke Napoleonove kose iz različitih razdoblja njegova života koja se čuva u muzejima u Francuskoj i Italiji, ustanovili su da je francuski vojskovođa i vladar imao veliku količnu arsena u tijelu, ali ne veću nego što je bilo uobičajeno u ono vrijeme. Ta se količina nije posebno povećala u posljednjim godinama njegova života.

I njegova supruga i sin su također imali sličnu razinu toga otrovnog kemijskog elementa, otkrili su znanstvenici nakon što su koristeći se nuklearnim reaktorom utvrđivali njegovu razinu u uzorcima kose.

U istraživanju je otkriveno da su ljudi koji su živjeli oko 1800. imali i sto puta veću količnu arsena u tijelu od današnje, za što su "krivca" našli u tadašnjim ljepilima i bojama.