Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najekskluzivniji klub kuhara na svijetu svoj tradicionalni godišnji skup ove je godine upriličio u Egiptu, zemlji koja u arapskom svijetu ne uživa baš ugled visoke škole kuhanja.


Međutim, članovi kluba "šefova svih šefova kuhinja", u koji se
primaju samo šefovi kuhinja koji kuhaju za nekog monarha ili bar šefa države, ipak su se na konferenciji za javnosti u Kairu izjasnili vrlo pozitivno o egipatskoj gostoljubivosti. Usput su iznijeli i zanimljive pojedinosti o navikama i kulinarskim preferencijama svojih poslodavaca.

Vezani članci Kuhinja za područja pogođena potresom - 4 Kuhari iz cijele Lijepe Naše ujedinili se nakon stravičnog potresa: "Kad čujete priče, suosjećate" Prehrana u Banovini nakon potresa - 4 Hoće li oni sa zelenom naljepnicom uskoro sami morati skrbiti o svojim obrocima: "Gdje da kuham? Na dvorištu?"

Tako primjerice za dansku kraljicu Margaretu II. kuha japanski kuhar. Francuski predsjednik Jacques Chirac poznat je po svojoj naklonosti prema kulinarskoj raznovrsnosti i novinama. Ne samo da je svojedobno uz bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera za posjeta Berlinu hrabro pojeo njemački specijalitet svinjsku koljenicu u kiselom zelju, nego kako kaže njegov šef kuhinje Bernard Vaussion, posebno voli nova kineska jela.

Od ukupno 40 članova elitističkog "Kluba šefova svih šefova kuhinja" u Egiptu se okupilo njih 18, među kojima i jedna ćena. Trend zastupljenosti žena među prvim kuharima svijeta raste, rekao je proizvođač kuhinjske opreme i odjeće Gilles Bragard koji je 1977. osnovao klub. 

U međuvremenu "Klub šefova svih šefova kuhinja" broji čak četiri žene među svojim članovima, od kojih jedna kuha za najmoćnijeg čovjeka svijeta. Naime, od nedavno jedna je žena šef kuhinje u Bijeloj kući.

"Ne smijemo ovdje odavati tajnu koje je nadraže jelo naših
poslodavaca, inače bi im se prilikom svih državničkih posjeta
serviralo jedno te isto", našalio se šef kuhinje južnoafričkog
predsjednika Hilton Little. 

Ali, svoj petodnevni studijski boravak u Egiptu, šefovi kuhinja, inače uvijek vezani strogim protokolom, doživjeli su ipak i kao godišnji odmor. Tako se na konferenciji za novinare pojavio razdragani šef kuhinje britanske kraljice Elizabete II. Mark Flanagan u punoj kuharskoj monduri, s bijelom kuharskom
kapom i crnim poludubokim radnim cipelama, ali bez čarapa.