Obavijesti Pretražite Navigacija

Kupio komad Eiffelovog tornja za 150.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komad stepenica najpoznatijeg francuskog spomenika Eiffelovog tornja, procijenjen na 15.000 do 20.000 eura, prodan je jučer na dražbi u Parizu u aukcijskoj kući Drout. Novi je vlasnik Nizozemc Erik Kurvers, a kupio ga je za 150 tisuća eura.

Komad, koji sada ima novog vlasnika, dio je stubišta kojim se 31. ožujka 1889. godine popeo Gustave Eiffel kako bi podigao francusku zastavu na 300 metara visine, kad dizala još nisu funkcionirala.

Pročitajte i ovo Marko Jelić, šibensko-kninski župan za svaku osudu Kninski župan o skidanju hrvatske zastave u Kninu: "Ljudima je dosta!" Slika nije dostupna Kasno noću U centru Zagreba dostavljači pokušali zapaliti LGBT zastavu

To je stubište povezivalo drugi i treći kat tornja do 1983. godine, kada je na tom dijelu ugrađeno dizalo. 

Posljednje originalne zavojite stepenice, razrezane su u 24 komada, od čega ih je 20 prodano 1. prosinca 1983. na dražbi, a kupili su ih pojedinci za ukupnu svotu od 1,8 milijuna franaka (oko 280.000 eura).

Komad koji je jučer prodan visok je 4,5 metara, a težak 700 kilograma. Iako je sav prekriven hrđom, izložen ispred aukcijske kuće, privlaćio je pažnju brojnih prolaznika.

Novi vlasnik, Erik Kurvers, nije uspjevao sakriti svoje uzbuđenje. 

'Veoma sam sretan što sam postao vlasnikom dijela Eiffelovog tornja' rekao je Kurvers, predsjednik jednog nizozemskog košarkaškog kluba. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene