Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca postaju sve ranije osjetljiva na svoj fizički izgled. Utjecaj težine na samopouzdanje kod djevojčica se može pratiti od pete godine života


Takve je poražavajuće rezultate pokazalo istraživanje predstavljeno na 10. međunarodnom kongresu o pretilosti u australskom gradu Sydneyu..

Vezani članci Sanja Musić Milanović Rezultati istraživanja o pretilosti djece u Hrvatskoj: U Zagrebu su djeca najmršavija, otkriveno u kojoj regiji imaju najviše problema s težinom Slika nije dostupna UZBUNA: Djeca nam po debljini sve više dostižu Amerikance!

"Psihološki elementi kao što su primjećivanje vlastite zavodljivosti, samopouzdanje i fizički kapacitet mogu biti poboljšani umjerenim gubitkom težine", kaže profesor Andrew Hill sa sveučilišta Leeds.

U odrasloj dobi taj se fenomen nastavlja i žene koje pate od
prevelike težine više su izložene riziku obolijevanja od
depresije.

Novija istraživanja provedena u Australiji pokazala su kako prevelika tjelesna težina i fizička neaktivnost predstavljaju predispozicije za pojavu depresije.

"Drugim riječima, istraživanje je pokazalo kako žene koje imaju veću težinu ili su pretile, bave li se ili ne fizičkom aktivnošću, imaju veće izglede da u tri godine obole od depresije", rekla je Kylie Ball, istraživačica sa sveučilišta Deakin.

Pretile žene također imaju manje ambicije u studiranju i češće su nezadovoljne poslom i društvenim vezama nego drugi.