Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

John Cusack je nastupom u filmu 'Soba 1408' još jednom pokazao da je vrsni glumac. '28 tjedana kasnije' je nastavak filma Dannyja Boylea koji prkosi pravilu da su nastavci redovito lošiji od originala. Redateljski prvijenac Bena Afflecka svakako je vrijedan pažnje.


KINO

Vezani članci Poljubac KVIZ: Možete li prepoznati svih 20 filmova prema scenama poljubaca? Filmovi KVIZ: Možete li prepoznati ove kultne filmove prema samo jednoj sceni?

NESTALA BEZ TRAGA (Gone Baby Gone) R: Ben Affleck, Uloge Casey Affleck, Michelle Monaghan, Ed Harris, Morgan Freeman

Kad nestane djevojčica Amanda, kći narkomanke, teta koja ju čuva obraća se za pomoćistražitelju Patricku Kenzieju i njegovoj djevojci Angie. Tijekom istrageuz pomoć detektiva Remyja Bressanta par će se uplesti u mrežu prevara i laži.

Ovi se prvi mačići zasigurno neće baciti u vodu. Riječ je o redaljeskom prvijencu poznatog glumca Bena Afflecka koji je bio nominiran za Zlatni globus. Film je nastao prema romanu Dennisa Lehanea, autora „Mistične rijeke“. Prilično uznemirujuća, ali i vrlo slojevita krimi drama vještije je režirana negoli bi se to očekivalo od početnika u ovom poslu. Affleck se posebno iskazao u odličnom kreiranju tjeskobnog i depresivnog ozračja. Ipak, na mahove se tijekom filma zna osjetiti natruha redateljske pretencioznosti, i sklonosti ka patetici. Ipak, te sitne mane, koje možda mnogi neće ni primjetiti, s lakoćom se opraštaju. „Nestala bez traga“ je vrlo dobar film koji zaslužuje pažnju gledatelja.

Ocijena: 4 


DVD

SOBA 1408 (1408), R: Mikael Hafstrom, Uloge: John Cusack, Samuel L. Jackson

Mike Enslin (John Cusack) je cinik i neuspio pisac. Radi preživljavanja počeo je pisati knjige i članke koji razotkrivaju prevare vezane uz duhove i uklete kuće. Njegov sljedeći zadatak je provjeriti je li soba 1408 u njujorškom hotelu Dolphin usitinu ukleta kako se priča...

Recimo odmah, bez odugovljačenja, riječ je o odličnoj ekranizaciji istoimene kratke priče Stephena Kinga. Nakon kratkog uvoda u kojem upoznajemo glavnog i prktički jedinog lika u filmu, pisca Mikea Enslina, selimo se u predvorje hotela Dolphin. Ono što slijedi je razgovor ili bolje rečeno prepucavanje između Enslina (Cusack) i upravitelja hotela (Samuel L. Jackson). Enslin pod svaku cijenu želi prespavati jednu noć u ukletoj hotelskoj sobi, a upravitelj ga od toga odgovara na sve moguće načine. Ovako opisana scena izgleda obično i ništa posebno. Međutim, vjerujte na riječ, ta je scena jedna od najljepših redateljsko – scenarističko – glumačkih bravura. Sve je na svojem mjestu, ništa nije viška, a ni manjka, glumci briljiraju pucajući efektne rečenice, a redatelj Hafstrom je sve to znalački zaokružio. 

Na svu sreću ostatak filma nije ništa lošiji. John Cusack fizički sam u ukletoj sobi, ali u sukobu sa osobnim demonima. Tko god je imalo upoznat s opusom Stephena Kinga kultnog majstora strave i užasa, zna da je riječ o drugačijoj stravi, stravi koja ima jake temelje u psihološkoj analizi glavnog lika. Voljeli horore ili ne, ostaje činjenica da je „Soba 1408“ impresivan film.

Ocjena: 4 

DVD

28 TJEDANA KASNIJE (28 Weeks Later) R: Juan Carlos Fresnadillo, Uloge: Robert Carlyle, Rose Byrne, Jeremy Renner

Situacija u Engleskoj koja je doživjela epidemiju smrtonosnog virusa polako se smiruje. Većina zaraženih koja se pretvorila u zombije tijekom šest mjeseci je pomrla od gladi. Vojne snage iz drugih zemalja pomažu u početku organiziranja novog života...
Pravilo kaže da su nastavci uvijek lošiji od originalnih filmova. Iznimke su tu da potvrde pravila jer „28 tjedana kasnije“ u najmanju je ruku jednako dobar film kao i original. Podsjetimo se ipak malo originala. Nosi naslov „28 dana kasnije“, a režirao ga je slavni Danny Boyle („Trainspotting“, „Žal“) prema scenariju ponajboljeg britanskog pisca mlađe generacije Alexa Garlanda. Ispod novog filma Boyle i Garland su se podpisali kao izvršni producenti. Režija je prepuštena darovitom Juanu Carlosu Fresnadillu. 

Glavna kvaliteta filma je zanimljiva i napeta priča prepuna smrtonosnih obrata kojih nisu pošteđeni niti glavni likovi. Film je u potpunosti cijepljen od prežvakanih hollywoodskih šablona koje se koriste kada je riječ o nastavcima filmova. To ga čini iznimno ugodnim i zabavnim za gledanje.

Ocijena: 3,5