Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

''Izgubili ste živce, u politici to nije dobro!'', jedna je od blažih izjava koje su se čule u polemičnoj raspravi na temu hrvatsko- slovenskih odnosa na snimanju emisije 'Dvoboj' koja će se emitirati na Novoj TV u petak u 20:05 sati.


Urednički dvojac Rogošić - Dujmović doveo je najglasnije sugovornike s oba interesna područja i prvi put je u javnosti organizirana rasprava na temu koja izaziva antihrvatsko odnosno antislovensko ozračje u dvjema državama.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena" Splitska plaža Bačvice - 2 Još jedna zemlja skinula Jadran s crvene liste, za turiste to znači lakši ulazak u zemlju

Željko Rogošić hrabro se stavio na slovensku stranu dovodeći za goste vječnog pograničnog borca Joška Jorasa, predsjednika slovenskog narodnog saveza u SLS-u Marijana Podobnika, prof. Anu Kalc – Hafner, slovenskog predstojnika LDS-a u EU parlamentu i bivšeg ministra vanjskih poslova Jelka Kacina.

Na Dujmovićevoj strani čula se hrvatska strana koju su branili saborski zastupnici Slaven Letica i Tonči Tadić, odvjetnik hrvatskih štediša Ljubljanske banke Milivoj Žugić i ribar iz Umaga Danijel Kolenc.

Razgovaralo se o tri najvažnija spora – granicama na Muri i Piranskom zaljevu, te Ljubljanskoj banci. ''Hrvati ne doživljavaju pitanje granica sa Slovenijom emocionalno, jer znaju da su u pravu'', izjavio je Letica i posljednju slovensku rezoluciju nazvao ''suludom'' na što mu je slovenski kolega Podobnik uzvratio ''Nemojte se igrati ratova i ratovanja!''. 

Poštujući hrvatski auditorij, najavljeno je kako će slovenski gosti govoriti na hrvatskom, no toga se nisu pridržavali prof. Kalc-Hafner i Joško Joras koji je raspravu započeo pomirljivim tonom ''Žao mi je što se hrvatska i slovenska strana spore, jer svi smo mi dio Europe.''

No izravno pitanje umaškog ribara ''od koga je dobio kuću u nasljeđe'' podiglo je tonove kao i crtanje granica flomasterom na ploči za koji se većina gostiju otimala. Hrvatskoj strani nije bilo jasno tko prema slovenskom prijedlogu treba crtati granice na temelju moralnog duga iz 1945. Tonči Tadić ustvrdio je kako se ''crta ne može spigati prema jugu'', a Jelko Kacin izjavio ''Vaša je zgrada na slovenskom katastru i treba vas otjerati od tamo''.

Čule su se teorije kako je hrvatska strana prekopirala dio katastra na crno, kako granice uopće ne postoje, te da Hrvatska danas ima obalu zahvaljujući slovenskom zalaganju na AVNOJ-u. Gledatelji Dvoboja saznat će kako granice nisu ni sporne, nego je osnovno pitanje Hrvatske je li ona pravna država ili nije i njezina odluka o pripadnosti srednjoj Europi ili zapadnom Balkanu, što je ustvrdio Kacin.

Sporazum Račan-Drnovšek Slaven Letica je komentirao riječima ''Račan je lijeni čovjek, on uopće nije čitao taj sporazum.'' Slovenska strana smatra da nikada granice nećemo imati, dok će ribari govoriti o njima, a u jednom se slažu obje strane – novinari ne mogu raditi državno-pravne poslove.