Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZAK U POVIJEST

Danas je posljednji dan plaćanja kunama: Od ponedjeljka važna promjena na bankomatima

Bankomat
Bankomat Foto: Vladimir Dugandzic/Cropix
Kuna s današnjim danom i definitivno odlazi u povijest s obzirom na to da završava dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja, u kojemu su građani osim eurima proizvode i usluge mogli plaćati i kunama.

Hrvatska je s 1. siječnja 2023. postala 20. članica eurozone, kada je započelo i razdoblje dvojnog optjecaja, koje završava u subotu, 14. siječnja.

Dvojnim optjecajem željela se dodatno olakšati zamjena preostalih kuna te prilagodba i opskrba eurima, a prilikom gotovinskog plaćanja u kunama građani su u pravilu od blagajnica u trgovinama, konobara, frizera i ostalih pružatelja usluga "kusur" trebali dobivati u eurima, uz oslonac na fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro.

Pročitajte i ovo Ilustracija PROBLEMI U ZDRAVSTVU Sve više liječnika radit će i u mirovini: ''Teško je pronaći mlade koji bi ih naslijedili''

Inače, građani mogu isključivo tijekom 12 mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

No, pritom kod Fine i Pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije naplatit će im naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure besplatna je bez obzira na broj kovanica i novčanica.

Također, građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure i polaganjem novca na bankovne račune.

Pročitajte i ovo Prosvjednici protiv nacista okupljeni ispred rodne kuće Adolfa Hitlera (žuta kuća desno) BORBA S MITOM Preuređuje se rodna kuća Adolfa Hitlera: Cijena radova skočila za 11 milijuna eura

Hrvatska narodna banka (HNB) će pak gotov novac kune za gotov novac eura mijenjati od 1. siječnja 2024. godine, bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

Za lakše privikavanje građana na novu valutu ostaje obveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je započelo u rujnu prošle godine, a protegnut će se i na cijelu ovu godinu.

Novost na bankomatima

Kada je riječ o prilagodbi bankomatske mreže za isplatu novčanica eura, izvijestili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) na upit Hine, zaključno s jučerašnjim danom eurima je opskrbljen 3831 bankomat, a sukladno ranije definiranim rokovima, do 15. siječnja trebala bi biti opskrbljena cjelokupna mreža, odnosno oko 4000 bankomata.

Također, zaključno s 15. siječnja, podsjetili su iz HUB-a, traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka. Stoga, od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro (Foto: EVARISTO SA / AFP) POTICANJE NASILNIH PROSVJEDA "Kukavička urota protiv demokracije": Pokrenuta istraga protiv bivšeg predsjednika Brazila

Na bankomatima će se do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene