Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neven Mihić nova je zvijezda hrvatske kostimografije. Tek su mu 22 godine, iza sebe ima dvije samostalne izložbe, mapu punu kostimografskih skica, a ove godine proglašen je i Top studentom.


Vezani članci Bernardica Pavlić Pračić Medicinska sestra velikog srca pokrenula prekrasnu akciju zbog koje i roditelji zaplaču: "Živim za pedijatriju, živim za djecu" Bolja Hrvatska: Josip Lukačević Lux - 5 Napustio je vojsku pa se vratio u rodnu Slavoniju i krenuo u avanturu života: "Uvijek se odazove na akcije spašavanja"

 

Student Tekstilno-tehnološkog fakulteta svu strast unosi u profesiju što se vidi i na njegovim radovima koji su prepuni poigravanja tehnikama, bojama, maštom. Zna da je za umjetnike važno promijeniti sredinu, kulturu, kako bi nadopunili umjetnost, no on svoju budućnost ipak vidi u Hrvatskoj.

>> Marimba u rukama Filipa glazbeno pokorava Europu

>> Antonija 500 volonterskih sati posvetila žrtvama seksualnog nasilja

Sa 17 godina osmislio je kostime za svoju prvu predstavu. 'Predstava je bila 'Zaplešimo kroz povijest' u koreografiji Antuna Marinića i to je bio moj prvi doticaj s kostimima', prisjeća se Mihić kojeg je ljubav prema kazalištu usmjerila na fakultet koji studira. Mjesto pri vrhu na upisnoj ljestvici dalo mu je krila za ono što je uslijedilo. Prije dvije godine pobijedio je na natjecanju za modni dizajn 'Mladi kreativni Chevrolet', a to je bio tek početak njegovog rada.

'Također sam radio 3 scenografije za dječje festivale i jednu scenografiju na Trgu bana Jelačića, za koncert Želim život zaklade Ana Rukavina. Na Akademiji dramskih umjetnosti sam radio prilagodbu kostima za dramu 'Suton', a imao sam i dvije samostalne izložbe', prepričava Mihić.

Kao šlag na kraju bogato ispunjenje 2010. uslijedilo je dobivanje Top stipendije. 'To je također veliki poticaj jer se ipak za nju prijavilo 449 studenata, a dobio sam posebnu nagradu 'Ivo Pukanić' kao Top student', kaže Mihić koji inspiraciju za skice pronalazi u raskoši baleta, ljepoti opere te dinamici filma.

'Radio sam kostimografske skice za operu La Boheme, inspiracija mi je bila i Bizetova Carmen, ali i film Batman pogotovo Joker', objašnjava Mihić čiji radovi podsjećaju na djela svjetski priznatih dizajnera, ali koji svoju budućnost vidi na hrvatskoj sceni, u kostimima koji blješte s kazališnih daski.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju