Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema prvim neslužbenim rezultatima 'predizbora' u SDP-u, Ivo Josipović je odlukom glasovanja stranačkog članstva dobio povjerenje kao kandidat SDP-a na izborima za predsjednika Republike Hrvatske.


Ivo Josipović tako je na prvim ovakvim, 'američkim' izborima, nakon trotjedne kampanje pobijedio u utrci sa stranačkim kolegom Ljubom JurčićemBiralo se na 500 biračkih mjesta, a izbori su stranku stajali 200 tisuća kuna. Kako je objavljeno večeras u SDP-u, do 21 sat obrađeno je 187 biračkih mjesta, odnosno 37, 4 posto glasova. Za Josipovića je glasovalo 6.423, odnosno 64,78 posto članova SDP-a, a za Ljubu Jurčića 3.492, odnosno 35, 22 posto članova stranke, izvijestio je glavni tajnik stranke i predsjednik središnje izborne komisije Igor Dragovan na konferenciji za novinare.

Vezani članci Slika nije dostupna Biografija: Predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić Slika nije dostupna Biografija: Predsjednički kandidat Milan Kujundžić

Novinarima su se nakon objave rezultata obratili čelnik SDP-a Zoran Milanović, te obojica kandidata, Josipović i Jurčić, te naglasili kako su današnji izbori jedna vrsta 'demokratskog iskoraka' i 'festival demokracije' te zahvalili članstvu na glasovanju. Rekavši kako treba pričekati konačne rezultate, Josipović je najavio da već u ponedjeljak kreće s pripremama za predsjedničke izbore.

'Već u ponedjeljak krećem dalje, u projekt pobjede na predsjedničkim izborima', rekao je i pozvao sve građane i građanke 'koji su željni demokracije, slobode, pravde u ovom društvu' da se priključe bez obzira na stranačku pripadnost. 'U ovom brodu koji plovi, čini mi se, prema pobjedi ima mjesta za sve', poručio je Josipović.

 

>> Mesićeva potpora kandidatima - 'Vjetar u leđa' ili smetnja?

>> Kajin službeno predstavljen kao IDS-ov kandidat za predsjednika

Karijera

Pravo glasa na izborima, koji su počeli jutros u 8 a završili večeras u 20 sati, imalo je 34.075 članova SDP-a. Sveučilišni profesor, saborski zastupnik i skladatelj Ivo Josipović rodio se 1957. u Zagrebu. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je 1994. godine doktorirao s temom 'Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenom procesnom pravu'. Diplomirao je i kompoziciju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Zastupnik je u Hrvatskom saboru u dva mandata: 2003. i 2008. te je bio zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba u mandatu 2005.

Zoran Milanović ponosan

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da je ponosan zbog načina na koji se ponaša stranka. 'Način na koji se ponašate u svojoj stranci sugerira kako će te se ponašati ako vam birači daju povjerenje da vodite zemlju. Mislim da mi možemo biti ponosni na način na koji se ponašamo', rekao je Milanović i dodao kako SDP samo pokušava 'u skladu s dobrom svjetskom i demokratskom praksom u Hrvatskoj provesti ono što rade i drugi' od kojih, kako je rekao, još uvijek mogu učiti. 'Ali, vjerujem da ćemo još za naše generacije biti jednako dobri, kao i oni, ako ne i bolji', dodao je.

Čestitao je svim SDP-ovim članovima koji su 'u ove ljetne dane sudjelovali u ovom malom festivalu demokracije', te ponovio kako je uvjeren da bi bilo koji od dvojice SDP-ovih kandidata pobijedio u izboru za predsjednika države. Čestitao im je na korektnom i fer držanju i na kampanji u kojoj nije bilo niskih udaraca i podmetanja. To pokazuje, ponovio je Milanović, način funkcioniranja stranke, da je 'sazdana od ljudi koji znaju što je odgovornost' i koji su birali po savjesti.