Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuda prirode

'Gusjenice zombiji': Virus im kontrolira 'mozak', na kraju se rastope

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili gen u određenoj vrti gusjenica koji ih čini podložnima smrtonosnom virusu.

Opasni virus preuzme kontrolu nad 'mozgom' životinje koja se počne ponašati poput zombija - popne se na vrh drveta gdje im se cijelo tijelo počinje rastapati i zajedno s virusom na kraju padne na tlo. Tom metodom virus zapravo osigurava svoj 'nastavak vrste'.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Srećom, virus, čije je postajanje objavljeno u posljednjem broju časopisa Science, napada isključivo beskralješnjake. Tekući ostatak gusjenice sastoji se od nekoliko milijuna razmnoženih virusa. Oni padaju na lišće pa se ostale gusjenice na tlu također zaraze.

Koliko je zapravo virus otporan govori podatak da, ukoliko gusjenicu pojede ptica na grani, virus se u njenom želucu neće aktivirati već će pričekati da ga probavi kada opet završava na zemlji. Otkriće je još više zanimljivo jer dosad su 'efekt zombija' postizale isključivo parazitske gljive, nikad virus. '

'Tko bi rekao da virus može promijeniti način ponašanja svog domaćina, možda upravo zbog toga idemo na posao kad smo prehlađeni', našalio se znanstvenik i autor studije Jim Slavicek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene