Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U sukobu stotine mrtvih

SAD spreman pomoći u prekidu vatre na Bliskom istoku: "Vjerujemo da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo živjeti sigurno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Američke Države izvijestile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o tome da su Izraelu i Palestincima spremne pružiti potporu ako stranke zatraže prekid vatre.

"SAD neumorno diplomatskim kanalima pokušava zaustaviti ovaj sukob jer vjerujemo da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo živjeti sigurno", rekla je američka veleposlanica u SAD-u Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Dok je Vijeće sigurnosti održavalo svoj prvi javni sastanak, nakon dva privatna prošlog tjedna, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se "izraelska kampanja u Hamasu nastavlja punom snagom".

Snažni izraelski saveznik Washington izoliran je u Ujedinjenim narodima zbog prigovora na javnu izjavu Vijeća sigurnosti o najgorem nasilju između Izraela i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina jer se brine da bi mogao naštetiti diplomaciji iza kulisa.

Pozvali SAD da preuzme odgovornost

"Pozivamo SAD da preuzme odgovornost, zauzme pravedan stav i s većinom međunarodne zajednice podržava Vijeće sigurnosti u ublažavanju situacije", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji je predsjedavao nedjeljnim sastankom.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da Ujedinjeni narodi "aktivno angažiraju sve strane za prekid vatre" i pozvao ih da "omoguće intenziviranje i uspjeh napora za postizanje mira". Nastojanja Egipta, Katara i Ujedinjenih naroda u primirju do sada nisu dala nikakav znak napretka.

SAD je pak poslao izaslanika u regiju, a predsjednik Joe Biden razgovarao je u subotu s Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

"U svim tim angažmanima s izraelskim dužnosnicima, Palestinskom upravom i regionalnim partnerima, SAD je jasno poručio da je spreman pružiti podršku i dobre usluge ako stranke zatraže prekid vatre", istaknula je Thomas-Greenfield.

Broj žrtava u Gazi preko noći je skočio na 188, uključujući 55 djece, usred intenzivne izraelske zračne i topničke paljbe od izbijanja sukoba prošlog ponedjeljka.

Izraelski i palestinski predstavnici razmijenili optužbe

U tisućama raketnih napada Hamasa i drugih militantnih skupina u Izraelu je ubijeno deset ljudi, uključujući dvoje djece.

"Svaki put kad Izrael čuje kako strani čelnik govori o svom pravu na obranu, dodatno se ohrabruje da i dalje ubija nevine obitelji u snu", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki Vijeću sigurnosti.

Izraelski veleposlanik UN-a Gilad Erdan rekao je da se "odgovor Izraela na neselektivne napade Hamasa strogo pridržavao međunarodnog prava" te da "Izrael poduzima velike korake prema sprječavanju povećanja broja civilnih žrtava".

"Izrael koristi rakete u svrhu zaštite svoje djece. Hamas koristi djecu da zaštiti svoje rakete", istaknuo je Erdan.

Izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland pozvao je međunarodnu zajednicu da "odmah poduzme akciju kako bi se Izraelu i Palestini omogućilo da se povuku s ruba".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene