Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nagodba je prioritet

Vrdoljak o sudbini ministrice Dalić: "Vrijeme će pokazati je li nešto toliko opterećujuće da se moraju donositi neke odluke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak rekao je u subotu u Vukovaru da je nagodba vjerovnika Agrokora prioritet jer ona znači zadržavanje desetaka tisuća radnih mjesta, a svaka odgovorna politika, istaknuo je, mora se baviti očuvanjem radnih mjesta i industrijske proizvodnje.

"Tijekom tog procesa, a sukladno informacijama koje iz dana u dan dolaze u javnost, treba razgovarati o teretima koji opterećuju taj proces i o potencijalnoj političkoj odgovornosti ali nikada da bi proces nagodbe doveli u pitanje“, rekao je Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare zaključivši da je stav HNS-a potpuno jasan jer su nagodba i očuvanje radnih mjesta prvi prioritet.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Afera Hotmail Ivan Vrdoljak za Dnevnik Nove TV: "Nadam se da ostavka Martine Dalić znači kraj te afere" Tihomir Lukanić (Foto: Dnevnik.hr) četiri kaznena djela Živi zid kazneno prijavio Plenkovića i Dalić: "Kad bi premijer imao časti, sam bi podnio ostavku"

Ocijenio je da su saborska većina i koalicija stabilni i da u trenutku kada Hrvatska ima gospodarski rast i rast zaposlenih, te kada je reforma obrazovanja pred školama, ne treba nikakva destabilizacija. Sve probleme rješiti kroz razgovor, a ne ići u destabilizaciju političkog postora, poručio je.

Na pitanje novinara o sudbini ministrice Martine Dalić nakon eventualne nagodbe, Vrdoljak je rekao da je za idući tjedan najavljena prezentacija postupka dolaska do nagodbe od strane izvanredne uprave kao i da će se odvijati intenzivna komunikacija oko svih potencijalnih političkih i drugih tereta.

"Vrijeme će pokazati da li je nešto od toga toliko opterećujuće da se moraju neke odluke donositi", rekao je šef HNS-a.

Ivan Vrdoljak ocijenio je da su, nakon deset mjeseci po ulasku HNS-a u Vladu RH, "…građani svjesni kako je to bila odgovorna i korisna odluka za RH jer je prvi put jedna politička stranka stavila Hrvatsku ispred svog rejtinga i rejtinga vodstva stranke".

Istaknuo je potrebu "ubacivanja u petu brzinu" i kretanja u reformske procese uz nastavak gospodarskog rasta. Također, za Vrdoljaka ključno, "kontinuirano raditi na jednoj modernoj, proeuropskoj, pristojnoj i tolerantnoj komunikaciji u političkom prostoru Hrvatske jer je alternativa destrukcija, demagogija i populizam, koji su u pravilu uništavali zemlje u kojima su uzimali maha".

Naglasio je važnost HNS-a u funkcioniranju Vlade i isporučivanju njezinih rezultata te podsjetio da je reforma obrazovanja "nakon 25 godina priče, u učionicama", da je 1500 učitelja i nastavnika na edukaciji, da eksperimentalna primjena novih kurikuluma kreće za nekoliko mjeseci, u što je uključeno i pet vukovarsko-srijemskih škola.

Predsjednik HNS-a smatra da su tri ključne točke u zaustavljanju iseljavanja: jamstvo da je obrazovanje u Hrvatskoj isto ili bolje nego u većem djelu europskih zemalja; radna mjesta, zapošljavanje i povećanje plaća; te subvencionirani krediti za rješavanje stambene problematike mladih. Vrdoljak očekuje da bi do 2020. godine, sadašnjim trendom godišnjeg povećanja plaća od preko 5 posto, prosječna neto plaća u RH iznosila 1000 eura.

Predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko izrazio je zadovoljstvo radom HNS-ovih ministara u Vladi, Predraga Štromara i Blaženke Divjak, te ocijenio da su u resorima kojima upravlja HNS rezultati vidljivi i egzaktni i u Vukovaru. (Hina)

Pri tom je istaknuo primjere subvencioniranih stambenih kredita, osiguravanje 4,5 milijuna kuna za obnovu Ekonomske škole u Vukovaru, uvrštavanje u proračun Ministarstva znanosti sredstava za obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru te izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju temeljem kojih će se obnova moći i izvršiti te riješiti 22 godine star problem derutne vukovarske škole.

Nakon konferencije za novinare predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak održao je sastanak s čelnicima stranačkih ogranaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene