Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"žurna i loše smišljena odluka"

Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj o protjerivanju diplomata: "To je neprijateljski potez, žalimo zbog takve odluke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko veleposlanstvo izrazilo je u ponedjeljak žaljenje zbog odluke vlade premijera Andreja Plenkovića da iz solidarnosti s Velikom Britanijom zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala protjera ruskog diplomata, ocijenivši taj potez "neprijateljskim", priopćio je ured za odnose s javnošću ruskog diplomatskog predstavništva.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja Europske unije koja se odlučila protjerati rusko diplomatsko osoblje kao odgovor na trovanje Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji početkom ožujka te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

"Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio", priopćilo je rusko veleposlanstvo.

U priopćenju se navodi da je to "pogotovo žalosno jer se događa u trenutku kada razvoj naše višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter".

"Mi smatramo ovaj korak kao neprijateljski i ne odgovarajući zadaćama i interesima rusko-hrvatskih odnosa, da ne govorimo o uspostavljenju razloga i potrazi krivih u incidentu koji se dogodio 4. ožujka u Salisburyju, a kojega istraga nosi pristran i neobjektivan karakter", dodaje se.

U priopćenju također stoji da Rusija, naravno, neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku.

Premijer Plenković je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio da se Hrvatska odlučila solidarizirati s Ujedinjenim Kraljevstvom u slanju političke poruke Rusiji zbog napada na ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj tako što će akreditiranog ruskog diplomata u Hrvatskoj proglasiti personom non gratom, ne navodeći ime diplomata.

"Riječ je o političkoj poruci solidarnosti s obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU-u i NATO savezu", kazao je Plenković.

Moskva je prethodno odluku 14 zemalja EU-a te SAD-a i Kanade ocijenila "provokativnom gestom solidarnosti s Londonom" ističući da te zemlje "bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal, ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja".

Rusija te mjere smatra nastavkom konfrontacijskog puta prema eskalaciji, objavila je službena Moskva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene