Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP

Moskva najavljuje odgovor na protjerivanje njihovih diplomata iz SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja Europske unije.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Vezani članci Poplava, ilustracija Nevjerojatni prizori iz Rusije: Avenija u Moskvi pretvorena u jezero, ali neki se unatoč tome - kupaju Rekordne temperature u Moskvi - 1 Toplinski val zahvatio i Moskvu: Ovako visoke temperature nisu zabilježene 120 godina

Podsjetimo, ruski veleposlanici u Poljskoj, Latviji, Litvi i Estoniji pozvani su u ministarstva vanjskih poslova tih zemalja u ponedjeljak, prenose ruske novinske agencije. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo protjerivanje ruskih diplomata iz Njemačke, kao i SAD čiji je predsjednik Donald Trump najavio kako će protjerati 60 ruskih diplomata.

Članice Europske unije u petak su se suglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije koju krive napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala. Rusija cijelo vrijeme odbacuje svaku odgovornost te najavljuje kako će njihov odgovor biti proporcionalan.

I premijer  Andrej Plenković danas je objavio kako će Hrvatska, nakon napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, jednog ruskog diplomata proglasiti "personom non grata", što je pojam koji se u diplomaciji upotrebljava za osobu – šefa diplomatske misije i druge diplomate, čija nazočnost na području države primateljice nije poželjna, odnosno za koju država primateljica zahtijeva odlazak sa svog područja.