Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacuju svaku odgovornost

Rusija najavila odgovor na protjerivanje svojih diplomata

Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP
Moskva najavljuje odgovor na protjerivanje njihovih diplomata iz SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja Europske unije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Podsjetimo, ruski veleposlanici u Poljskoj, Latviji, Litvi i Estoniji pozvani su u ministarstva vanjskih poslova tih zemalja u ponedjeljak, prenose ruske novinske agencije. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova također je potvrdilo protjerivanje ruskih diplomata iz Njemačke, kao i SAD čiji je predsjednik Donald Trump najavio kako će protjerati 60 ruskih diplomata.

Članice Europske unije u petak su se suglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije koju krive napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala. Rusija cijelo vrijeme odbacuje svaku odgovornost te najavljuje kako će njihov odgovor biti proporcionalan.

I premijer  Andrej Plenković danas je objavio kako će Hrvatska, nakon napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, jednog ruskog diplomata proglasiti "personom non grata", što je pojam koji se u diplomaciji upotrebljava za osobu – šefa diplomatske misije i druge diplomate, čija nazočnost na području države primateljice nije poželjna, odnosno za koju država primateljica zahtijeva odlazak sa svog područja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene