Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''zakon je dobar''

Plenković uoči koalicijskog sastanka o udomiteljstvu: ''Demokracija je, ne možemo svi biti isti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči za utorak najavljenog sastanka koalicijskih partnera na kojem će pokušati ispeglati stavove o Zakonu o udomiteljstvu, oglasili su se premijer Andrej Plenković i resorna ministrica Nada Murganić.

"Razgovarat ćemo, ne vidim ništa problematično, svaka stranka ima svoje vrijednosti i načela. Stojimo iza onoga što je Vlada odlučila. Ono što je Vlada napravila smatramo da je dobro, odgovorno i primjereno te da poboljšava cijeli koncept udomiteljstva'', komentirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarajući na pitanje ima li šanse da popuste koalicijskim partnerima.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Dodao je da stoje iza onoga što je Vlada predložila, ali da su spremni za razgovor. ''Svatko ima svoje mišljenje, to je demokracija, ne možemo svi biti isti'', rekao je premijer, koji nije odgovorio na pitanje hoće li imati većinu bez glasova HNS-a.

Zakon o udomiteljstvu koji Vlada predlaže dobar je i na dobrobit je djece, poručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te prozvala SDP i HNS jer kada su bili na vlasti nisu predložili zakon kojim bi se udomiteljstvo omogućilo i istospolnim registriranim partnerima, a Mostu je spočitnula da sadašnji predloženi zakon, iako je dobar, ne žele poduprijeti kako ne bi dali podršku HDZ-u.

"Zakon je u drugom čitanju. Vlada ga je jednoglasno usvojila i ja ću ga u ime predlagatelja i predstavljati. Zakon je dobar, usmjeren je na poboljšavanje uvjeta udomljavanja djece i odraslih i mislim da će ga zastupnici, koji se svi u javnom prostoru zalažu za dobrobit djece, tako shvatiti i tako ga prihvatiti”, ocijenila je Murganić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Na predloženi zakon amandmane je uputio HNS, koji je dio vladajuće većine, a Murganić kaže da te amandmane nije vidjela, ali se o njima može raspravljati jer zastupnici odlučuju kako će zakon u konačnici izgledati.

Krši li se Ustav Vladinim prijedlogom Zakona?

Prema Vladinu prijedlogu zakona, mogućnost udomljavanja djece ne bi imali istospolni registrirani partneri, što, upozorili su novinari, mnogi smatraju izravnim kršenjem članka 14. Ustava, koji govori da svatko ima prava i slobode, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Murganić odvraća da svi koji kritiziraju predloženi zakon čine to upravo zbog članka u kojem se nabraja tko može biti potencijalni udomitelj i poručuje kako su HNS i SDP, kada su bili zajedno na vlasti, imali priliku donijeti Zakon o udomiteljstvu i Obiteljski zakon u kojem bi se jasno propisalo udomiteljstvo kao pravo i istospolnih životnih partnera ili neformalnih zajednica. (L.R., Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene