Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje naknade za rad

Zbog lošeg stanja u udomiteljstvu Vlada ima novi prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u srijedu uputila konačni prijedlog zakona o udomiteljstvu kojim se osigurava mogućnost obavljanja standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Izradi zakona prišli smo jer stanje u udomiteljstvu nije bilo zadovoljavajuće zbog nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji i njihove naravnomjerne rasprostranjenosti na području Hrvatske, zbog čega posljedično nije bilo moguće intenzivirati proces deinstitucionalizacije djece iz ustanova socijalne skrbi kao ni proces prevencije institucionalizacije, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović PRAVA DJECE Aladrović najavio povećanje naknada udomiteljima: ''Radimo i na ubrzavanju procesa usvajanja'' Mladen Ignac Nagrada najudomiteljima Mladić kroz suze podijelio potresno iskustvo udomljavanja: ''Prvi put u životu imao sam svoj tanjur''

Zakonom bi i dalje bilo omogućeno obavljanje tradicionalnog i srodničkog udomiteljstva, a povećala bi se naknada za rad i uložen trud u skrbi o korisnicima svim udomiteljima te bi se za one koji udomiteljstvo obavljaju kao zanimanje plaćala naknada i doprinosi za obvezna osiguranja, navela je ministrica.

Očekuje se da će se time poboljšati uvjeti za udomitelje i omogućiti da ovu uslugu pružaju i mlađe nezaposlene osobe za razliku od onih koji su to činili do sada (više od polovice evidentiranih udomitelja je u dobi iznad 55 godina), stoga se očekuje povećan interes za obavljanje udomiteljstva.

Za provedbu Zakona u državnom proračunu osigurana su uvećana financijska sredstva u odnosu na prethodno razdoblje, i to za 15,5 milijuna kuna.

To znači da će ukupno za provođenje usluga udomiteljstva biti osigurano 228,5 milijuna kuna i to za opskrbnine korisnicima, 183 milijuna te 45,5 milijuna kuna za naknade udomiteljima.

Kako bi se postigao veći stupanj kvalitete ove usluge planirano je udomitelje obvezati na veći stupanj edukacija te će im se osigurati i veći stupanj podrške. U svrhu kvalitetnije provedbe zakona u suradnji s UNICEF-om provodit će se kampanja, ali i osnaživanje udomiteljskih obitelji i potrebne edukacije sa svim dionicima.

U Sabor je upućen i prijedlog zakona o korištenju psa tragača kojem je cilj uspostava suvremenijeg zakonskog okvira koji bi definirao djelatnost korištenja psa pomagača i terapijskog psa, proširio krug pravnih osoba koje obavljaju djelatnost, proširio krug korisnika psa pomagača uključivanjem i djece s teškoćama u razvoju te definirao proces školovanja pasa i osposobljavanja korisnika.

Također, zakonom se omogućava korisnicima lakšu dostupnost u ostvarivanju usluge korištenja psa pomagača kroz bolju regionalnu zastupljenost pružatelja usluga, redefinirao vrste psa koji se koriste za pomoć, proširio prava korisnika psa pomagača, definirao prava drugih koji sudjeluju u postupku socijalizacije, školovanja psa ili edukacije osoba.

Na godišnjoj razini, u proračunu je u tu svrhu osigurano nešto manje od 1,9 milijun kuna, navela je ministrica Murganić.

Važećim Zakonom o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča jedino su Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet povjerene javne ovlasti donošenja rješenja o pravu slijepe osobe da sa psom vodičem koristi prijevozna sredstva javnog prijevoza i ima slobodan pristup na javna mjesta te da izdaje iskaznicu kojom dokazuje da slijepa osoba ima pravo utvrđeno spomenutim rješenjem. Također jedino Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet ima mogućnost školovanja pasa vodiča i osposobljavanja slijepe osobe s psom vodičem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene