Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ ne popušta, no...

Dnevnik Nove TV doznaje: HNS već pripremio amandmane na Zakon o udomiteljstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pritisku koalicijskog partnera HNS-a, HDZ zasad ne popušta, pa premijer Andrej Plenković brani Zakon o udomiteljstvu. I vladino rješenje da istospolni partneri - ne mogu biti udomitelji. Ali njihov partner u Vladi, kako doznaje Dnevnik Nove TV, već je pripremio amandmane na zakon!

I u Bruxellesu - premijer o problemima u koaliciji. Zakon o udomiteljstvu, zasad, brani. ''Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji, hoće li biti još rasprave među članicama parlamentarne većine, eventualnih amandmana u Saboru vidjet ćemo. Mi kao Vlada stojimo iza prijedloga kojeg smo poslali u dva čitanja'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija"

Dva su HNS-ova amandmana na Zakon, koji su i njihovi ministri izglasali na Vladi. Sada ga u Saboru žele mijenjati.

Amandmanom, koji smo dobili na uvid, traže da se u zakon dodaju životni ili neformalni životni partneri. Smatraju da im se ograničava udomiteljstvo samo na temelju spolne orijentacije. U HDZ-u, mimo kamera, boje se nove ideološke fronte. I žele izbjeći scenarij s Istanbulskom konvencijom, koja je izazvala trzavice među njima.

Ministar Milan Kujundžić, kojeg se svrstava u desnu struju stranke, za Dnevnik Nove TV kaže da je protiv HNS-ovog zahtjeva: ''Djeca - moje je osobno mišljenje - mogu se odgajati samo u obitelji ili vezi muškarca i žene.'' Drugi koalicijski partner, Milan Bandić, poručuje: ''Mi živimo u civiliziranom društvu, mi smo otvoreno društvo i na tom tragu će biti stav Kluba rada i solidarnosti.''

A šef SDP-a Davor Bernardić najavljuje i svoj prijedlog zakona: ''U zadnjih 15 godina je nikad manje djece posvojene. To zvoni na alarm. I zato je za SDP-u važno da sva djeca nađu toplinu obiteljskog doma
i da nitko ne bude diskriminiran.''

Pravobraniteljica za djecu kaže da zakon ima dobrih strana, jer profesionalizira udomiteljstvo. Ali, traži i korak naprijed - i jednaka prava za istospolne životne partnere.

''Ne sumnjamo u to da istospolni parovi mogu mogu pružiti djetetu kvalitetnu skrb, odnosno da kvalitetna skrb nije uvjetovana njihovom spolnom orijentacijom'', rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

No, napominje - ključna je stručna procjena svakog slučaja. A politička bi mogla biti jasnija za dva dana - kada će o zakonu, koji ih je posvađao, razgovarati koalicijski partneri.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene