Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo je

Otvara se stečaj Uljanika d.d., Plenković: "Stečaj nije likvidacija, radnici će dobiti plaće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stečaj ide i krovna tvrtka Uljanik grupe - Uljanik d.d., odlučio je u petak Trgovački sud u Pazinu.

Otvoren je stečaj Uljanik d.d., krovne tvrtke Uljanik grupe koja je u neprekidnoj blokadi 199 dana. Račun joj je, prema najnovijim podacima, blokiran zbog 98 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Uljanik - 3 OŽIVLJAVANJE BRODOGRADNJE Nakon propasti Uljanika, danas rade punom parom, traže čak 200 ljudi: "Ljudi vratite se doma, doma je najljepše"

Ova tvrtka stopostotni je vlasnik jedanaest društava u okviru grupe, a većinski je vlasnik i 3. maja. Predsjednik uprave Emil Bulić istaknuo je kako u novim okolnostima treba početi raditi što prije, da bi se spasila vrijednost imovine. Sindikati stečaj doživljavaju kao provedbu političke volje i situaciju u kojoj će se novi strateški partneri moći okoristiti.

"Pretpostavljam da sada neki trljaju ruke, možda računaju da nema više ni sindikata pa će lakše ući u Uljanik, pa će lešinari odraditi svoje", ogorčeno je rekao predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić objasnio je što ova odluka znači.

"To znači da sustav više ne može funkcionirati po tržišnoj osnovi. Postoji formalni okvir prema kojem će stečajni upravitelj funkcionirati i mi očekujemo da bi to onda možda bila jedina šansa da sustav dobije neki nužni slobodan protok sredstava, da se osigura makar minimalno funkcioniranje sustava", objasnio je.

Plenković: Stečaj Uljanika nije likvidacija, radnici će dobiti plaće i naknade

Premijer Andrej Plenković ponovio je u petak da stečaj Uljanika ne znači i likvidaciju tog brodogradilišta istaknuvši kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić radi na tome da se radnicima isplate pripadajuće plaće i naknade za nezaposlene.

"Čuo sam vijest jutros, obavijestio me ministar Horvat o proglašenju stečaja. Stečaj nije likvidacija, to je novi korak. Ministar Pavić intenzivno radi na tome da se radnicima isplati naknada za nezaposlene koja im pripada te da im se preko Agencije za radnička potraživanja isplate plaće", rekao je Plenković novinarima na otvorenju proširenog i moderniziranog proizvodnog pogona bjelovarske Sirele.

Kineska delegacija dolazi idućeg tjedna

Što se tiče povratnih informacija iz Kine, o eventualnoj zainteresiranosti kineskih ulagača, ponovio je kako je dolazak Kineza najavljen za idući tjedan, njihova delegacija će doći.

"Ponavljam, cijelu prošlu godinu sve u Puli, Rijeci platili smo do zadnje lipe. Isplatili smo plaće i za kolovoz, rujan, listopad i studeni. Trudili smo se da se pronađe partner, no ova dva plana bila su neprihvatljiva", poručio je Plenković. (Hina)

Aktualno Tragedija u međimurskoj Selnici: U jarku pronađen mrtav muškarac s ozljedama na glavi +0 Policija (Foto/Arhiva: Marko Jurinec/PIXSELL) Crna kronika Tragedija u međimurskoj Selnici: U jarku pronađen mrtav muškarac s ozljedama na glavi 1/1 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene