Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko Stepinca, Domovinskog rata...

HBK poslao pismo patrijarhu Irineju, pobrojili istupe u kojima je odaslao strelice prema hrvatskim biskupima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u srijedu je objavila pismo koje su biskupi još sredinom studenoga prošle godine uputili patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve Irineju, a razloge objave je, kako navode, da se izbjegnu nagađanja, kriva tumačenja ili neistine jer su se o tom pismu, objašnjavaju, u određenim novinarskim krugovima pojavile određene špekulacije.

"U novije vrijeme, napose nakon prošlogodišnjega završetka rada Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve, čija je zadaća bila zajednički razmotriti lik bl. Alojzija Stepinca prije, tijekom i nakon II. svjetskog rata, učestale su izjave i svojevrsni prijekori u javnim nastupima i medijima najviših predstavnika Srpske pravoslavne Crkve, upućeni Katoličkoj Crkvi i biskupima u Republici Hrvatskoj, među kojima posebnu težinu imaju Vaše riječi", navode biskupi u pismu u kojem o tome, kako pišu, HBK želi patrijarhu Irineju "dobronamjerno i s poštovanjem iznijeti svoj stav".

Pročitajte i ovo Lijekovi Pismo zdravstvenim radnicima HALMED poslao upozorenje: Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje Željka Markić, U ime obitelji Traže jednu stvar U ime obitelji poslalo pismo Plenkoviću, traže samo jednu stvar: "Nanosi štetu demokratskoj kulturi"

U pismu biskupa HBK-a citira se, naime, više izjava i istupa najviših predstavnika SPC-a i samoga parijarha Irineja za koje se biskupi pitaju koji im je cilj, među inim i "Saopštenja sa zadnjega zasjedanja Svetoga Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve kad javno razvrstava hrvatske biskupe i tumači tko je od njih dobronamjeran i tko od njih djeluje prema II. vatikanskom saboru a tko ne, te većinu od njih označuje kao ljude 'neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike' bez objašnjenja na temelju čega ih smatra takvima".

"Navedenim javnim negativističkim načinom komuniciranja nije moguće riješiti bilo kakav problem ili pitanje. Takav pristup u hrvatskome društvu izaziva otpore prema nastupima Vaše Svetosti, budi nepovjerenje prema Vašoj osobi i prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi te prema samim srpskim građanima u Hrvatskoj, produbljuje ranjenosti iz ratnoga vremena koje još nisu ozdravljene, potiče mržnju", stoji među uz ostalo u pismu.

Biskupi u pismu poručuju da svojom evanđeoskom zadaćom smatraju "zauzimati se i dalje za međusobne susrete i razgovore, za nastojanje oko razumijevanja, za gradnju mostova u izravnoj bratskoj komunikaciji, čemu pridonose i povremeni susreti između pojedinih episkopa Srpske Pravoslavne Crkve i biskupa Katoličke Crkve u Hrvatskoj".

"Predlagali smo više puta na pisani i usmeni način da nađemo mogućnost redovitih susreta Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnos sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i Komisije Srpske Pravoslavne Crkve za odnos s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj o pitanjima koja se odnose na dvije Crkve i na njihovo djelovanje, ali ni na njih nismo dobili odgovora, te se Komisije nakon smrti patrijarha Pavla nisu više sastale. Rad u Komisiji o bl. Alojziju Stepincu pokazao je koliko je važno razgovarati na dostojanstven način kao braća i o najtežim povijesnim prijeporima oko kojih se ne uspijevamo složiti, izbjegavajući polemiku putem javnih medija koja ne priliči kršćanima i pokazuje da zastupajući evanđelje nismo drugačiji od sinova ovoga svijeta. Valja nam zajednički posvjedočiti da su praštanje i pomirenje jedini put oslobođenja od zarobljenosti prošlošću i dnevno-političkih interesa, da nas moć evanđelja izdiže iznad naših ukopanosti u nemoć zla, i očituje da je Crkva u našim narodima prvenstveno posvećena čovjeku, služeći mu evanđeoskim putem", zaključuju biskupi HBK.

Odgovor patrijarha Irineja hrvatski biskupi nisu dobili, rečeno je Hini iz HBK.

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC u cijelosti dostupno je na ovoj poveznici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene