Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od izbora za Miss do Maratona lađa

Državni revizori otkrili vrtoglave nepravilnosti u računima Zagreba: Preko 7 milijuna kuna iskorišteno mimo zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni revizori pročešljali su račune Grada Zagreba i otkrili niz nepravilnosti. Naime, revizori tvrde da je Milan Bandić nezakonito trošio novac Zagrepčana te ih donirao brojnim udrugama i manifestacijama, kako u Zagrebu tako i izvan njega.

Državni revizori otkrili su da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošle godine financirao 3289 programa s ukupno 280 milijuna kuna, od čega je najviše otišlo na sport i kulturu. To ne bi bilo sporno da revizori nisu otkrili da su neke manifestacije novac dobile iz tzv. proračunskih zaliha – Fonda za elementarne nepogode i katastrofe.

Pročitajte i ovo Bandić smanjio proračun za djecu i mlade (Foto: Dnevnik.hr) Ne zamara se proračunom Tko ih je platio? Dok Milan Bandić slavi rođendan, ispred restorana dežuraju prometni redari Slika nije dostupna U PRVOM ČITANJU BANDIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA Za proračun glasalo tek 18 zastupnika Gradske skupštine

"Preko tri i pol milijuna kuna je i 2016. i 2017. godine iskorišteno za namjene za koje nije smjelo biti korišteno. Znači, proračunska zaliha je korištena za tekuće donacije, a prema Zakonu o proračunu smije se korisiti samo za nepredviđene namjene", rekla je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora.

Tako se protivno zakonu novac Zagrepčana, između ostalog, koristio za organizaciju izbora za Miss, nogometnog turnira u BiH, i Maratona lađa. Nepravilnosti su utvrđene i u plaćanju goriva za automobile, mobilnih usluga te brojnih cateringa i donacija udrugama. Na računima su pisali iznosi, ali ne i specifikacije troškova.

"Nedostaju kriteriji kod planiranja donacija, ali jednako tako i u provedbi javnog natječaja na temelju kojih se doniraju ta sredstva", rekla je Čoh Mikulec.

Nema reakcije iz Gradskog poglavarstva

Na upit o kriterijima po kojima se donira novac, načinu doniranja novca te trošenju novca protivno zakonu iz Gradskog poglavastva nije stigao odgovor. S druge strane, na podatke Državnog revizora reagirali su članovi oporbe.

"Ovo više jednostavno tako ne može funkcionirati. To nije novac privatni niti interesnih skupina oko gradonačelnika. Novac se mora trošiti na ono što Zagrepčanima i Zagrepčankama treba", rekao je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Revizijska izvješća dostavljaju se Saboru, a sankcije može tražiti Državno odvjetništvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene