Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"bit će još bolji"

Braća Pivac su većinski vlasnici Kraša, radnici zadovoljni: "Ulažu velika sredstva i poštuju prava zaposlenih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mesna industrija Braća Pivac postaje većinski vlasnik Kraša. Od prije su imali gotovo 31 posto tvrtke, a danas su s radnicima dioničarima ugovorili kupnju još 18,44 posto. Sklopljenim poslom zadovoljni su i novi vlasnici i radnici. Kraš će, uvjereni su svi oni, postati još bolji.

Nakon mjeseci neizvjesnosti Kraš je u Rukama Grupe Pivac. Cilj je, kažu, jasan. Kraš učiniti još boljom tvrtkom nego li je ona to do sada bila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorili i sindikat Katarina Peović tvrdi da Kraš uz milijunsku dobit dijeli otkaze: ''Otišlo je novih 20 radnika, a idućih 20 se sprema otići'' Članice grupe Pivac (Foto: Dnevnik.hr) Traže više Uprava Kraša smatra ponudu braće Pivac niskom, ali sinergiju dviju kompanija vidi pozitivno

"To možemo na neki način garantirati iz onoga što smo do sada radili u našoj branši. Svaku firmu koju smo preuzeli ona je postala bitno bolja nego što je bila prije našeg preuzimanja", rekao je Pivac.

Razvojem događaja zadovoljni su i radnici s kojima je Pivac sklopio socijalni sporazum.

"Zadržavanje zaposlenosti, zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama i poštivanje svih postojećih prava i kolektivnog ugovora i svih obaveza prema svim zaposlenima", rekao je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a. U njegovim drugim tvrtkama, istiću sindikati, iskustva su i više nego pozitivna.

"Gdje je taj isti poslodavac uložio velika sredstva, investirao i poštuje prava zaposlenih i nadograđuje postojeća materijalna prava", dodaje Paradiš.

Podsjetimo, Pivac je u Krašu već dugo. Krajem prošle godine došli su do gotovo 31 posto dionica. Nakon što je u rujnu otkriveno da dionice Kraša pojačano kupuje i srpski poduzetnik Nebojša Šaranović, Pivac predaje javnu ponudu za otkup dionica.

Iako je u javnoj ponudi dionica bila 430 kuna, za preuzimanje Kraša trebalo je cijenu ipak podebljati.

"Dali smo uvjete koji praktički su bila prosječna cijena zadnja dva mjeseca tu na tržištu. To je 861 kuna", kaže Pivac.

U Krašu, dodaju, ima mnogo sposobnih ljudi, i ne misle mnogo toga mijenjati. Uvjereni su da će tvrtku zajedničkim snagama dići na još višu razinu.

U grupi s PPK i Vajdom

Realizacijom ovog preuzimanja Pivac postaje jedna od najvećih hrvatskih kompanija, s gotovo pet tisuća zaposlenika.

U grupi Pivac zasad su još i karlovački PPK i čakovečka Vajda. Broje više od dvije tisuće radnika. Lani su imali 2 milijarde i 600 milijuna kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja 78 milijuna i 700 tisuća kuna. S druge strane, Kraš grupa ima više od 2600 zaposlenika. Prošle su godine ostvarili oko milijardu kuna prihoda, a dobit 51 milijun kuna.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene