Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom svjetskog prvenstva

Veleposlanik Azimov želi organizirati sastanak Putina i Grabar-Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski veleposlanik Anvar Azimov izrazio je apsolutno uvjerenje da napetosti između Zapada i Rusije zbog Sirije ne bi trebali utjecati na bilateralnu suradnju Rusije i Hrvatske te otkrio da razmišlja o organizaciji sastanka predsjednika dviju zemalja tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.

U neformalnom druženju na Cvjetnom trgu u Zagrebu u povodu skorašnjeg nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Azimov je komentirao napad triju zapadnih zemalja na Siriju zbog korištenja kemijskog oružja, a što i sirijska vlada i njezina saveznica Rusiju niječu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

"To čak i nije bio napad, to je bila agresija na suverenu zemlju", rekao je Azimov o operaciji koju su izvele Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, a što su podržale i Hrvatska i Europska unija.

"Apsolutno sam siguran, bez obzira što se dogodilo u našim odnosima sa SAD-om i Europskom unijom, da to ne bi trebalo utjecati na bilateralnu suradnje Rusije i vaše zemlje", rekao je Azimov.

Bombardiranje sirijskih postrojenja za vikend nije bio prvi napad na suverenu zemlju bez mandata UN-a, podsjetio je.

"Imamo toliko mnogo primjera u kojima neka zemlja bez mandata UN-a, bez mandata Vijeća sigurnosti krši međunarodno pravo", rekao je.

"Nadam se da će Predsjednica posjetiti Rusiju"

Azimov se nada da će predsjednica Republike posjetiti Rusiju u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva.

"Razmišljam o organizaciji sastanka mog predsjednika i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, možda u nekom od gradova gdje će hrvatska reprezentacija igrati", rekao je.

Azimov je izrazio nadu da će razum prevladati i da će se u konačnici Rusija i SAD zajednički boriti protiv stvarnih izazova rata, međunarodnog terorizma, ilegalne migracije".

Pouzdan prijatelj Hrvatskoj

Na temu krize koncerna Agrokora, čiji su veliki vjerovnici ruske banke Sberbank i VTB banka, Azimov je rekao da je "Rusija pouzdan prijatelj" Hrvatskoj.

Pritom je retorički zapitao zašto zapadne zemlje, strateški prijatelji Hrvatske, nisu pritekle u pomoć u rješavanju krize u Agrokoru.

Na druženju u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, ruskog veleposlanstva i Grada Zagreba Azimov je odgovarao na pitanje što hrvatski navijači mogu očekivati u Rusiji.

"Ruski narod voli hrvatski narod. Mi imamo mnogo toga zajedničkog", rekao je.

"Moskva je jedinstveno gostoljubiva i zato sam uvjeren da će se hrvatski igrači ondje osjećati kao kod kuće", smatra Azimov. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene