Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proizveden plašt za nevidljivost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim američkih i engleskih znanstvenika proizveo je plašt nevidljivosti, no još uvijek rade na njegovom usavršavanju. No, zasad je, tvrde, uspješno sakrio bakreni cilindar.

U pokusu su znanstvenici koristili mikrovalove kako bi detektirali cilindar. Naime, mikrovalovi se inače odbijaju od predmeta i tako ih čine vidljivima. A ako se nešto može sakriti od mikrovalova, može se sakriti i od radara, što će svakako fascinirati vojsku. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbjegavanje policije Nijemci ga toliko vole da masovno krše zakon: Ovaj uređaj ima svaki drugi vozač iako je kazna 75 eura Slika nije dostupna Globalni projekt Jedna europska zemlja i WHO razvit će radar za pandemije: "Svijet više nikada neće biti nespreman"

Zasad je još uvijek vidljiv, ali također i providan, no skriva sve što se nalazi unutar njega. Kako je vid, pojednostavljeno, zapravo reflekcija svjetla na nekom objektu, znanstvenici pokušavaju smanjiti refleksije i sjene koje plašt odašilje da bi mu time stvorili otpornost na mikrovalove i radare.

Plašt naravno neće moći sakriti avion, ali će moći preusmjeriti radar ili mikrovalove oko manjeg objekta, čineći ga tako oku nevidljivim. 

"U novoj fazi istraživanja pokušat ćemo postići verziju plašta koji će ljude i stvari činiti nevidljivim pri dnevnom svjetlu. S tehničke strane, to je jako velik izazov", kazao je jedan od dizajnera David Schurig,  inače inžinjer elektronike sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

No, unatoč tomu skrivanje cilindra od mikrovalova uspjelo mu je samo nekoliko mjeseci nakon što su on i njegovi kolege obznanili teoriju da je tako nešto uopće moguće.

Prva verzija plašta je dvodiomenzionalna i baca malu sjenu, a idući je korak trodiomenzionalan plašt koji će eliminirati bilo kakve sjene, a mogao bi se pokazati korisnim i u zaštiti osjetljive elektronike od radijacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene