Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija otkrila nešto zanimljivo

Ova vijest zanimat će SVAKOG muškarca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spavanje s više od 20 žena tijekom života kod muškaraca znatno smanjuje rizik od raka prostate, pokazala je kanadska studija Sveučilišta u Montrealu.

Muškarci koji su spavali s više od 20 žena imaju smanjen rizik od razvijanja raka prostate za gotovo jednu trećinu te 19 posto manje šanse da razviju njegov najagresivniji oblik.

Pročitajte i ovo Mjesec podizanja svijesti o prevenciji raka prostate Obavite pregled! Poslušajte priče, ali i savjete onih koji su pobjedili u borbi protiv najčešće bolesti kod muškaraca Prof. dr. sc. urolog Željko Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) Sve za njega Rak prostate ne mora biti problem: ''Efikasne su metode liječenja i ako je oštećen snop odgovoran za erekciju''

Kao kontrast, spomenuta studija otkrila je da muškarci koji su spavali s 20 muškaraca imaju dvostruko veći rizik od razvijanja raka prostate, nasuprot muškaraca koji su spavali samo s jednim muškarcem.

Kod homoseksualaca prednost povećanog broja partnera i snošaja se gubi zbog povećanog rizika prenošenja seksualno prenosivih bolesti te oštećenja koja takav seksualni odnos ostavlja na njihovim tijelima. No, studija je otkrila i da muškarci koji imaju samo jednog muškog partnera nisu izloženi povećanom riziku, prenosi Telegraph.

Ako se znanstvenike koji su napravili studiju pita znači li to da bi zdravstvene službe trebale preporučiti muškarcima da spavaju s puno žena, dr. marie Elise Parent kaže: "Još nismo došli do toga".

Studija je bila opsežna i u njoj je sudjelovalo preko 3200 muškaraca kroz period od četiri godine, odnosno između 2005. i 2009. godine.

Muškarci koji su rekli da nikad nisu imali seksualni odnos u pravilu su imali dvostruko više šansi za dijagnozu raka prostate od drugih muškaraca.

Prethodne studije otkrile su da seksualni odnos možda ima pozitivan učinak protiv raka prostate jer smanjuje koncentraciju kancerogenih kristaloidnih supstanci u tekućini u prostati.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Journal Cancer Epidemiology.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene