Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj preseljen na Visoki sud

Milanović želio pomoći uhićenima u Zambiji: ''Pokušao sam doći do nekih kontakata, ali zaboravite...''

Hrvati pred sudom u Ndoli
Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija
Iz Zambije je stigla nova odluka. Iako je ročište uhićenim hrvatskim državljanima pred nižim sudom bilo zakazano za 1. ožujak, sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe ga je odgodila. Najnoviji razvoj situacije komentirali su i premijer Andrej Plenković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Na zahtjev Republike Zambije Visoki sud u Ndoli odobrio je prebacivanje postupka protiv osmero uhićenih hrvatskih državljana s Općinskog na Visoki sud. Odluku je donijela sutkinja Yvonne Chembe.

Ranije je ročište na Općinskom sudu u Ndoli bilo zakazano za 1. ožujak. Trenutačno nema informacija kada bi moglo biti održano ročište na Visokom sudu.

Ministri se susreli s obiteljima pritvorenih u Zambiji

Hrvatski ministri i državni tajnici ovaj su se tjedan sastali s obiteljima hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji, otkrio je hrvatski premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje ima li novih informacija o slučaju u Zambiji.

O kojim se ministrima radi, Plenković nije otkrio, naime, upitan ima li kakvih novosti samo je kazao: ''Od jutros nemam ništa novoga. Osim da su, čini mi se prekjučer, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) državni tajnici i ministri održali sastanak s obiteljima naših državljana u Zambiji''.

Slučaj je komentirao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović: ''Žao mi je tih ljudi jer vidim da nisu imali nikakve prljave namjere, ali što sad da kažem? Ja sam sa svoje strane pokušao doći do nekih kontakata, ali zaboravite, ja to ne mogu, ne sežem tako daleko niti itko iz Hrvatske seže, nažalost''.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 36 Zakonske zavrzlame Novi problemi za Hrvate u Zambiji: Ne puštaju ih iz zatvora niti uz jamčevinu

Prebacivanje na Visoki sud bi mogla biti dobra vijest za uhićene jer bi se slučaj mogao prebaciti na Hrvatsku, pišu 24sata.

No nadležnost bi se mogla prebaciti i na DR Kongo što bi za uhićene bila puno lošija opcija.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 65 Uhićeni u zračnoj luci Poznata je rečenica koja je presudila Hrvatima u Zambiji: Zbog nje su vraćeni u pritvor?

Slučaj je na Visoki sud prebačen zbog velike pozornosti koju je privukao. Uhićeni hrvatski državljani i dalje se nalaze u zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene