Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakonske zavrzlame

Novi problemi za Hrvate u Zambiji: Ne puštaju ih iz zatvora niti uz jamčevinu

Ne prestaju problemi za Hrvate uhićene u Zambiji. Drugi put ispunili su sve uvjete iz jamčevine, no ni danas zbog nesnalaženja tamošnjih institucija nisu pušteni da se brane sa slobode.

Osmero Hrvata koji su se drugi put našli iza rešetaka u Zambiji danas nisu pušteni da se brane sa slobode, iako su ispunili sve uvjete suda za izlazak uz jamčevinu.

Nije jasno zašto se to dogodilo, a probleme zadaje Odjel za useljeništvo, koji nije dao zeleno svjetlo za izlazak, iz zasad nepoznatih razloga, doznaju 24 sata.

Pročitajte i ovo Daniel Markić, ravnatelj SOA Problematično posvajanje djece Šef SOA-e otkrio: "Nismo poduzeli posebne mjere u slučaju Hrvata u Zambiji"

Tako se problemi za naše državljane nastavljaju nakon što su 7. veljače vraćeni u zatvor direktno iz zračne luke jer im je tadašnjom odukom sud naredio da napuste zemlju u roku 48 sati. 

Prije tjedan dana zambijski sud kojim je predsjedala nova sutkinja, u ponovno pokrenutom slučaju trgovine ljudima, donio je odluku da se mogu braniti sa slobode uz jamčevinu, a njihov odvjetnik Kelvin Silwimba u utorak je izrazio je zabrinutost zbog odluke Odjela za useljeništvo jer se prema tamošnjim zakonima osumnjičenici mogu pustiti uz jamčevinu pustiti bez obzira na njihovu nacionalnost.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 62 Političko pitanje Protiv uhićenih Hrvata u Zambiji nejasne informacije i zlonamjerne poruke: "Službe bi mogle pronaći tko stoji iza toga"

Pročitajte i ovo Davor Božinović Otkrio ministar U slučaj Zambija uključuju se MUP i Uskok: ''Riječ je o vrlo specifičnom slučaju. Provode se tajni izvidi"

"Ne razumijemo što se događa. Završili smo proces i naši su klijenti ispunili sve uvjete jamčevine, ali kada smo otišli u ured za imigraciju, obaviješteni smo da njihov šef nije u uredu, rekao je Silwimba.

Svih osmero ispunilo je sve tražene uvjete suda, uplatili su oko 1000 dolara, pronašli jamce među zambijskim državljanima i predali putne isprave, no čini se da će još jednu noć provest u zatvoru u Ndoli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene