Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarao sa Zelenskijim

Putin otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Volodimir Zelenskij (Foto: GENYA SAVILOV / AFP) Galerija 1/4 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenskij prvi su puta u četvrtak razgovarali o ukrajinskom sukobu, potvrdio je Kremlj.

Putin i Zelenskij telefonski su razgovarali o sukobu u Ukrajini i razmjeni zatvorenika, objavila je agencija Interfax nekoliko sati nakon što je Putin sugerirao da je otvoren za pregovore s Ukrajinom nakon njezinih parlamentarnih izbora 21. srpnja.

"Razgovaralo se o pitanjima vezanim uz rješavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine i zajedničkog rada na povratku zatočenih osoba s obje strane", rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Dvojica su čelnika razgovarala o mogućnosti nastavka kontakata u 'normandijskom formatu' koji uključuje sudjelovanje Francuske i Njemačke u pregovorima čiji je cilj okončati sukob između proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Više nije komičar Zelenskij prisegnuo za predsjednika Ukrajine, odmah raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) Nije prošlo bez kritika Putin potpisao zakon o žurnom izdavanju ruskih putovnica Ukrajincima iz pobunjeničkih regija

Putin je ranije rekao kako će o tim pitanjima "biti više-manje moguće razgovarati nakon što se formira nova ukrajinska vlada i održe izbori za parlament".

Zelenskij je preuzeo mjesto predsjednika prije dva mjeseca i rekao kako mu je rješavanje sukoba u Ukrajini glavni prioritet.

On je izjavio u ponedjeljak da je spreman sastati se s ruskim čelnikom u Minsku na razgovorima koji bi, kako je rekao, također trebali uključiti Njemačku, Britaniju, SAD i Francusku.

Bjelorusija je pozdravila taj prijedlog.

Odnosi između Ukrajine i Rusije jako su zategnuti otkad je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. i podržala naoružane separatiste u regiji Donbas na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je ubijeno 13.000 ljudi.

Sporazum o primirju potpisan u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. uz francusku i njemačku potporu imao je samo ograničeni uspjeh u okončanju neprijateljstava. (Hina)

Aktualno Josip Perković sletio u Hrvatsku, stigao u Remetinec Anto Nobilo (Dnevnik.hr) Anto Nobilo (Dnevnik.hr) +0 Zatvorska soba u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Josip Perković sletio u Hrvatsku, stigao u Remetinec 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene