Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši šef UDBA-e

Josip Perković sletio u Hrvatsku, stigao u Remetinec

Anto Nobilo (Dnevnik.hr)
Anto Nobilo (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Anto Nobilo (Dnevnik.hr) Anto Nobilo (Dnevnik.hr) +0 Zatvorska soba u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Nakon pet i pol godina u njemačkom zatvoru u Hrvatsku je nešto prije 14 sati sletio nekadašnji načelnik u Službi državne sigurnosti bivše SFRJ i hrvatski obavještajac Josip Perković (74).

Nakon što je u Hrvatskoj okončan postupak priznanja njemačke presude, Perkovićevo prebacivanje iz njemačkog u hrvatski zatvor organizirali su službenici ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja. MUP RH je objavio i video njegove predaje u Remetinečki zatvor.

Pročitajte i ovo Remetinec - 2 Zbog lažiranja putnih naloga Remetinec od danas ima novog stanara! U zatvoru se mora pojaviti do kraja dana Prosvjed djelatnika Hitne pomoći ispred Remetinca Upalili sirene Djelatnici hitne ispred Remetinca: Naš Mario ovo nije zaslužio. 27 godina pomaže spašavati živote

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak rekao je kako će Perković idućih mjesec dana provesti u Remetincu kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje. "Nakon toga se određuje gdje će on ići, najvjerojatnije Glina ili Lepoglava.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo rekao je da je Perković u dosta lošem zdravstvenom stanju pa se očekuje da će neko vrijeme biti u zatvorskoj bolnici. Također rekao je da strahuje i za njegovu sigurnost. Mustać još uvijek nije izručen Hrvatskoj zbog dokumentacije koja kasni", rekao je Jarak.

U Remetincu će Perković nekoliko tjedana biti na Odjelu za dijagnostiku, gdje bi se trebala napraviti procjena na temelju koje će se odlučiti u kojem će zatvoru izdržavati kaznu.

"On ide prvenstveno kod nas u dijagnostički centar, procedure u dijagnostičkom centru je između tri do četiri tjedna gdje se utvrđuju temeljne činjenice o zdravstvenom stanju i svim drugim okolnostima, onda se donosi odluka koja bi ustanova bila najpogodnija“, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Neki osuđivani ubojice iz starih terorističkih dana su najavili da bi se Perkoviću moglo nešto desiti u zatvoru, tako da ja pozivam vlasti da obrate posebnu pažnju na sigurnost Josipa Perkovića“, rekao je Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik.

Perković je, s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud 14. svibnja odbio je Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Ante Nobilo za DNEVNIK.hr je rekao da će za svog klijenta prvo dogovoriti zdravstvene preglede

"Tamo nije imao adekvatnu zdravstvenu skrb. Njihov stav bio je da ne treba trošiti na njega jer će ga ionako izručiti Hrvatskoj. Koliko su se loše odnosili prema njemu, govori podatak da su mu izvadili prednji zub. Nisu mu ga liječili. Osim toga, on je čovjek u godinama, a i pati od nekih kroničnih bolesti", rekao je Nobilo.

Nisu izostale ni političke reakcije na izručenje Josipa Perkovića. Slučaj suđenja Perkoviću i Zdravku Mustaču, koji na izručenje još čeka, doveli su u vrijeme SDP-ove Vlade i do mijenjanja zakona koji regulira europski uhidbeni nalog, poznat kao Lex Perković. Dovelo je to Hrvatsku do prijepora s Europom jer je SDP-ova Vlada pokušala izmjenom zakona ograničiti izručenja i zaštititi Josipa Perkovića.

"Znate kak se kaže u Zagorju, jednom špijun uvijek špijun. Kadar Franje Tuđmana i Gojka Šuška. A sve što se poslije događalo je suradnja pravosudnih organa", smatra SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

"Ako se mi sami ne želimo suočiti s tamnom prošlošću, suočit će nas drugi, to se dogodilo u ovom slučaju", poručuje Mostovac Nikola Grmoja.

"Kada imate jednu vremensku distancu onda ste puno pametniji, sve zajedno je sigurno bilo niz nespretnosti i danas je ja pretpostavljam cijeloj priči njegovim povratkom tu kraj", kaže predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Aktualno Pobjeda koja je izvukla Hrvate na ulice: Odušak za napaćeni narod i pokazatelj da se možemo riješiti "krvopija" Hrvatski gol za izjednačenje protiv Engleza (Foto: AFP) Hrvatski gol za izjednačenje protiv Engleza (Foto: AFP) Foto: Afp Perišićev pogodak Englezima (Foto: AFP) Perišićev pogodak Englezima (Foto: AFP) Foto: Afp Šime Vrsaljko i Luka Modrić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Šime Vrsaljko i Luka Modrić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) +0 Hrvatska zastava u Moskvi (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Hrvatska reprezentacija Pobjeda koja je izvukla Hrvate na ulice: Odušak za napaćeni narod i pokazatelj da se možemo riješiti "krvopija" 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene