Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski folklor

Priče iz naroda: Jeziva bića vire iz tame i vrebaju na ljude i kad nije Noć vještica

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U noći pred nama granica između našeg i ''onog'' svijeta gotovo će nestati. Jeste li dovoljno hrabri suočiti se s nekima od najjezivijih bića, koja vrebaju i kad nije Noć vještica?

Proslavi najstrašnijeg praznika mnogi se vesele, a iako ga se najčešće povezuje s Amerikom, korijeni su mu europski - povezuje ga se s keltskim žetvenim svečanostima.

Stoga je dobra prigoda uoči Noći vještica obletjeti Europu i vidjeti neka od manje poznatih mitskih bića u europskom folkloru, kao i njihov utjecaj na popularnu kulturu.

Zeleni čovjek (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Dovoljno dugo lutajte bilo gdje u selu Ujedinjenog Kraljevstva i možda ga uočite. Skriven naočigled, lice mu je uklesano u crkve, vreba u kutovima slika, a njegovo ime živi čak i u imenima pubova i glazbenih festivala. Iako je on glavni oslonac crkvene umjetnosti u cijeloj zemlji, teorija je da je podrijetlo Zelenog čovjeka pretkršćansko. Poganski legendarni lik koji je bio toliko uporan kroz stoljeća da je preživio rimsko uvođenje kršćanstva. 

Baba Jaga (Istočna Europe)

U istočnoeuropskom folkloru baba Jaga proždrljiva je i deformirana starica koja otima svoje žrtve prije nego što ih skuha i pojede. Obično je riječ o djeci, navodno je njihovo meso nježnije. Nadnaravni entitet obično živi u kući koja se neprekidno okreće na ptičjim nogama, a ponekad se pridruži i Smrti na njezinim putovanjima i pomaže joj da proždire tek oslobođene duše. 

Pročitajte i ovo Ljudski ostaci okrutne metode Željezni lokot na nozi, srp na vratu... Ovako su srednjovjekovni Poljaci pokapali "vampire"

Trolovi (Norveška)

Trolovi su jedna od najsveprisutnijih čudovišta koja se pojavljuju u fantastičnim pričama. Ima ih u Gospodaru prstenova, Tamnici i zmajevima i Disneyjevu Snježnom kraljevstvu, da spomenemo samo neke. Ali podrijetlo tih nadnaravnih bića može se pronaći u staronordijskoj mitologiji. Pregledajte gotovo sve stare norveške bajke i trol nije daleko.

Golem (Češka)

Lik Golema potječe iz židovskog folklora, a riječ je o animiranom antropomorfnom biću stvorenom od nežive materije – obično prašine, gline ili blata. Čudovište je oživljeno ritualnim bajanjima i nizom hebrejskih slova. Prve praktične upute o stvaranju Golema mogu se pronaći u mističnom tekstu Sefer Yetzrah, Knjizi stvaranja, najstarijem tekstu kabale koji je napisao Abraham, koji ga je prenio svom sinu Izaku.

Izvorno je stvaranje Golema bio način da se srednjovjekovni židovski mistici približe Bogu, no proroci su upozoravali ljude i na vjerovanje da se čovjek ne može natjecati s Božjim kreativnim moćima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obratio se Splitski župnik: "Postoje razdoblja tijekom godine kada je demonsko uznemiravanje jače nego inače, a Noć vještica je na vrhu liste. Te večeri zna bit ružno"

El Coco (Portugal)

El Coco nije samo španjolski naziv za toplu čokoladu. Riječ je o zapravo najvećem izvoru užasa za mnogu djecu u zemljama španjolskog i portugalskog govornog područja. El Coco je zapravo verzija babaroge, koja opsjeda rubove dječje sobe kad utone u tamu pred spavanje. Vjeruje se da mit potječe iz sjevernog Portugala i Galicije. Poznata kao Coco ili Cucuy, riječ je izvedena iz riječi za kokos i odnosi se na glavu ili lubanju osobe, piše Euronews.

Banshee (Irska)

Jezoviti vjesnik propasti ili prijateljsko upozorenje preminule voljene osobe? Banshee je sastavni dio irskog folklora i snažan dio galske tradicije. Ta čudovišta dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali njihove mistične moći uvijek proizlaze iz jedinstvenih zvukova koje proizvode. Najčešće je riječ o zlokobnom ženskom duhu poznatom po tome da najavljuje približavanje smrti kroz svoje nezemaljsko vrištanje, jecanje, zavijanje ili disanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Njemačkoj Majka troje djece od naknade za nezaposlene mjesečno uštedi i 1000 eura: "Ne radim jer mi je ovo isplativije"

Wolpertinger (Njemačka)

Wolpertinger nije jedno od najstrašnijih mitskih bića na ovom popisu, pogotovo u usporedbi s babom Jagom ili trolovima. Zamislite malog sisavca nalik zecu s rogovima, krilima i mrežastim nogama koji živi u alpskim šumama Bavarske i Baden-Württemberga. Napaljena zvjerčica ima slabost prema ženskoj ljepoti i posebno je osjetljiva na otkrivene ženske grudi, a skriva gadnu naviku - mami ljude u šumu kako bi se izgubili i gladovali.

Ogar (Francuska)

Ogar je legendarno stvorenje prikazano kao veliko, groteskno čudovište ljudožder, koje posebno voli jesti dojenčad i djecu jer vjeruje da će mu jedenje mladih dati vječnu mladost. Ogri su također poznati kao užasno dlakavi i neobične boje kože, koja uključuje zelene i plave tonove.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene