Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz dubine oceana

Prvi put objavljena snimka: Poslušajte jeziv zvuk koji su spasioci čuli dok su tražili podmornicu s milijarderima

Podmornica Titan
Podmornica Titan Foto: AFP PHOTO / OCEANGATE EXPEDITIONS
Uoči emitiranja dvodjelnog dokumentarca o potrazi za turističkom podmornicom Titan, koja je stradala u lipnju 2023., objavljen je isječak u kojemu se prvi put čuje dosad neobjavljeni zastrašujući zvuk iz dubine oceana.

U isječku iz dokumentarca ''The Titan Sub Disaster: Minute by Minute'' može se čuti jeziv zvuk kucanja koji su spasioci čuli tijekom potrage za podmornicom Titan, koja se uputila na turistički obilazak olupine broda Titanik.

Zbog tog su zvuka spasioci danima vjerovali da u podmornici još ima preživjelih nakon što je Titan izgubila vezu s površinom. Ovaj audio zapis do sada nije bio objavljen, a producenti filma dobili su ga od kanadskih zračnih snaga koje su vodile misiju potrage i spašavanja.

Dvodjelni dokumentarac emitirat će se 6. i 7. ožujka na britanskom Channel 5 kanalu, a prikazivat će detalje operacije potrage na koju je utrošeno više od milijun dolara i objasniti kako su simljeni zvukovi sonara vodili potragu. Još za vrijeme potrage neki stručnjaci su upozoravali da zvuk kucanja koji čuju spasioci najvjerojatnije nije dokaz da su ljudi u podmornici još živi.

Potraga je trajala četiri dana, a informacije o zvuku koji podsjeća na kucanje pojavile su se drugog dana potrage. Američki zapovjednik mornarice rekao je tada da je to vjerojatnije zvuk oceana ili zvukovi koji bi dolazili od drugih brodova koji su sudjelovali u potrazi.

Pročitajte i ovo Zatvor Bilice Napad na zatvorenika Lukin ubojica nakon napada prebačen u drugi zatvor, ni tamo neće biti izoliran: "Naš zakon kaže da se kazna izvršava skupno"

Pročitajte i ovo Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

"Može zvučati kao da netko kuca. Pravilnost tih otkucaja je vrlo neobična. Ritmično je, kao da netko proizvodi zvuk. Činjenica da se zvuk ponavlja je stvarno neobična", kaže u filmu bivši mornarički zapovjednik Ryan Ramsey.

Podsjetimo, podmornica Titan je oko 8 sati ujutro 18. lipnja 2023. zaronila u Atlantski ocean, na lokaciju oko 400 nautičkih milja od obale otoka Newfoundlanda, gdje se nalazi olupina Titanica.
U podmornici je bilo pet osoba, turisti Hamish Harding (58), Shahzada Dawood (48) i njegov sin Sulaiman Dawood (19), pilot francuske mornarice Paul-Henry Nargeolet i izvršni direktor OceanGatea Stockton Rush. Kontakt s brodom na površini izgubili su oko dva sata nakon zarona. Olupina podmornice je locirana četvrtog dana potrage 500-tinjak metara od ostataka Titanika, a izvučena u listopadu.

Pročitajte i ovo Žena ostala bez ruke u petrinjskoj pilani ozljeda na radu Žena u pilani ostala bez ruke, vlasnik: "Što je imala raditi tu gdje joj se to dogodilo? To je isto kao da auto ide nazad, a vi stavite nogu pod kotač"

Stručnjaci vjeruju da se dogodila implozija zbog ogromnog pritiska kojeg je stup vode napravio na podmornicu. Objasnili su da je do implozije došlo trenutačno te da se dogodila u manje od 40 milisekundi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene