Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za klevetu

Novinar osuđen na 20 godina zatvora zbog izvještavanja o smrtonosnom ciklonu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Presuda Sai Zaw Thaikeu na jednodnevnom suđenju za izdaju i klevetu pokazuje da je sloboda medija 'potpuno poništena' pod vojnim huntom, kaže urednik.

Sud u Mjanmaru osudio je fotoreportera na 20 godina zatvora s teškim radom zbog njegova izvještavanja o posljedicama smrtonosnog ciklona, prema Myanmar Nowu, medijskoj organizaciji za koju je radio.

Kazna izrečena Sai Zaw Thaikeu, fotografu nezavisne internetske novinske službe, najstroža je za bilo kojeg novinara privedenog otkako je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Suu Kyi u veljači 2021. godine. Myanmar Now, koji djeluje u tajnosti, objavio je da je vojni sud osudio i kaznio novinara u srijedu tijekom prvog sudskog saslušanja.

Pročitajte i ovo Anto Đapić, Tomislav Tomašević - košarka za pamćenje Javio se i gradonačelnik Đapić se prisjetio košarkaških dana: ''Ja sam šiljio trice, za Tomaševića sam LeBron James''

Novinska služba je rekla da je prvotno optužen za nekoliko točaka, uključujući izdaju. Ostale optužbe uključivale su poticanje za navodno izazivanje straha, širenje lažnih vijesti i agitiranje protiv vladinog službenika ili vojske, za što je predviđena maksimalna zatvorska kazna od tri godine.

Optužen je i za klevetu na internetu te kršenje zakona o zaštiti od prirodnih katastrofa zbog navodnog širenja lažnih informacija o katastrofi s namjerom izazivanja javne panike, za što je predviđena kazna zatvora od jedne do tri godine, prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Dijete - 1 Zgroženi roditelji Užas u vrtiću: Odgojiteljica djeci lijepila usta selotejpom i vezala im ruke!

Novinska agencija je rekla da Zaw Thaikeu nisu dopušteni posjeti obitelji i uskraćeno mu je pravno zastupanje. Glavni urednik Myanmar Nowa, Swe Win, rekao je da je "njegova presuda još jedan pokazatelj da je sloboda tiska potpuno ugašena pod vladavinom vojne hunte i pokazuje visoku cijenu koju neovisni novinari u Mjanmaru moraju platiti za svoj profesionalni rad."

Lokalne vijesti su objavile da je Sai Zaw Thaike uhićen 23. svibnja u glavnom gradu Rakhinea Sittweu dok je snimao štetu koju je prouzročio ciklon Mocha, najrazornija oluja u zemlji u najmanje deset godina. Mocha je stigla do kopna blizu Sittwea nešto više od tjedan dana prije njegova uhićenja i izazvala velike poplave i nestanke struje. U oluji je poginulo najmanje 148 ljudi, a oštećeno je više od 186.000 zgrada.

Pročitajte i ovo Zdravi obrok, ilustracija - 2 Izrađeni novi jelovnici Osiguran topli obrok za 1500 učenika: Stigli i novi, zdravi jelovnici

Osuda Zaw Thaikeu najnoviji je napad na slobodu medija i novinare od strane vojske postavljene vlade u zemlji, koja je oštro udarila nezavisne medije. Grupa za slobodu medija Reporteri bez granica rekla je u travnju da je Mjanmar drugi najveći zatvorenik novinara u svijetu, iza Kine. Zemlja se nalazi blizu dna Svjetskog indeksa slobode tiska za 2023. godine te je na 176. mjestu od 180 zemalja.

Najmanje 13 medijskih kuća, uključujući Myanmar Now, imalo je oduzete medijske dozvole, a najmanje 156 novinara je uhićeno, od kojih je oko 50 i dalje u pritvoru. Gotovo polovica onih koji su još u pritvoru osuđeni su. Najmanje četiri medijska djelatnika su ubijena, a drugi su mučeni dok su bili u pritvoru.

Neki od medija kojima je naređeno zatvaranje nastavili su djelovati u tajnosti bez dozvole, objavljujući na internetu dok njihovi zaposlenici nastavljaju izvještavati pokušavajući izbjeći uhićenje. Drugi djeluju iz egzila.

Pročitajte i ovo Ilustracija samo u Hrvatskoj Zvala bolnicu 347 puta kako bi se naručila na operaciju, nitko joj se nije javio: "Dnevno preko naše klinike prijeđe i preko 300 ljudi"

Sai Zaw Thaike je drugi novinar iz Myanmara koji je uhićen. Videonovinarka Kay Zon Nway privedena je dok je izvještavala o prosvjedu protiv državnog udara u Yangonu krajem veljače 2021. i puštena je četiri mjeseca kasnije na temelju opće amnestije.

"Nećemo pokleknuti u našoj predanosti da nastavimo pružati vijesti i informacije ljudima Mianmara, unatoč golemim izazovima s kojima se suočavamo", rekao je Swe Win iz egzila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene