Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sve punoljetne

Marihuana u rekreativne svrhe: Europska gospodarska sila legalizacijom planira dopuniti proračun i razbiti crno tržište

Aktualno Galerija Kanabis - 1 Kanabis - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kanabis - 2 Kanabis - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kanabis - 3 Kanabis - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kanabis - 4 Galerija 1/4 >>
Na izdašne uplate u proračun računa Njemačka i to zbog legalizacije marihuane. Prema prijedlogu vlade u Berlinu, kanabis će se legalno prodavati za rekreativne svrhe i svatko punoljetan će ga moći nabaviti.

U Njemačkoj možda stižu sretniji dani za sve koji su punoljetni i žele nabaviti i konzumirati marihuanu i hašiš.

"Ne bih imao problema s tim. Pušiti ga u malim količinama za vlastite potrebe i ako ga ne dilaš okolo, to je u redu", kaže građanin.

"Prilično sam kritična prema legalizaciji jer vjerujem da se mnogi jednostavno ne mogu nositi s tim", smatra građanka Njemačke.

Legalizacija kanabisa jedna je od budućih reformi dogovorenih u koalicijskom sporazumu vladajuće većine u Njemačkoj. Prema planu, posjedovanje kanabisa bilo bi po zakonu sve dok količina ne prelazi 30 grama. Kupovao bi se u posebnim trgovinama. Bilo bi dopušteno i samostalno uzgajanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA AKCIJA Određen istražni zatvor za 20 osumnjičenih za preprodaju kokaina, marihuane i duhana

"Distribuciju i uzgoj treba nadzirati država. To znači da želimo da se sve što se ovdje distribuira i koristi proizvodi u Njemačkoj. Želimo regulirati i licencirati proizvodnju u Njemačkoj", rekao je Karl Lauterbach, njemački ministar zdravstva.

Njemačka vlada ovime želi potpuno izbrisati crno tržište. Prema jednom istraživanju, legalizacija bi državi donijela oko 4 milijarde i 700 milijuna eura prihoda i stvorila oko 27 tisuća radnih mjesta. Ali farmaceuti upozoravaju na opasnosti za zdravlje.

"Vrlo je opasno, pogotovo za mlade. Značajno utječe na razvoj mozga. Kvocijent inteligencije znatno je niži kod mladih ljudi koji redovito uzimaju kanabis. Povrh svega, može doći do psihoze", upozorava Thomas Preis, predsjednik farmaceutske udruge.

Pročitajte i ovo U garažama pronađena droga i oružje - 2 Pao diler Uz svoju, unajmio i garažu u zagrebačkoj Dubravi: Policajce šokirali prizori koje su zatekli

Da bi plan zaživio, njemačka vlada prvo treba dobiti dopuštenje Bruxellesa koji će procijeniti je li sve to u skladu sa zakonima Europske unije, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene