Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi da je nevin

EU diplomat u zatvoru duže od 600 dana zbog "korupcije na Zemlji", zločina koji se u ovoj državi kažnjava smrću

Johan Floderus
Johan Floderus Foto: Afp
Iran je optužio švedskog EU diplomata, koji se nalazi u teheranskom zatvoru duže od 600 dana, za špijuniranje za Izrael i "korupciju na Zemlji", zločin za koji je predviđena smrtna kazna.

Švedskog EU diplomata Johana Floderusa Iran je optužio za špijuniranje za Izrael i "korupciju na Zemlji", zločin za koji je predviđena smrtna kazna.

"Johan Floderus optužen je za opsežne mjere protiv sigurnosti zemlje, obavještajnu suradnju s cionističkim režimom i korupciju na Zemlji", objavila je u nedjelju pravosudna novinska agencija Mizan Online.

Pročitajte i ovo Donald Trump "Lov na vještice" Donald Trump odbio svjedočiti na suđenju za prevaru tešku 250 milijuna dolara

Floderus (33) uhićen je 17. travnja 2022. u teheranskoj zračnoj luci dok se vraćao u Iran s putovanja s prijateljima.

Šveđanin, koji radi za diplomatsku službu EU-a, nalazi se u teheranskom zatvoru Evin. Njegovo je uhićenje uslijedilo u vrijeme suđenja iranskom državljaninu Hamidu Nouriju u Švedskoj. Iračanin je osuđen za masovna pogubljenja disidenata u Teheranu 1988., a u srpnju 2022. dosuđen mu je doživotni zatvor.

Nouri ​​je osporio svoju kaznu, a očekuje se da će švedski žalbeni sud svoju presudu objaviti 19. prosinca, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Uništenja u Gazi - 3 Žrtve rata Hamas prijeti da će ubiti sve taoce, stanovnicima Gaze prekipjelo: "Umorni smo, dosta je! Odustani i predaj se!"

Sve je samo predstava

"Imamo razloga vjerovati da će suđenje uskoro doći, da će biti u prosincu", rekao je Floderusov otac Matts u nedavnom intervjuu za britanski medij.

"Rekao nam je da ga nije briga kakva će biti presuda jer bi isto značilo za što god ga odlučili optužiti. To je samo kazalište, samo izmišljotina", rekao je i dodao kako je obitelj iznimno zabrinuta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika kriza Zlokobno upozorenje Europi: "Morate biti spremni za rat, treba se boriti kao SAD u Libiji i Iraku"

"On je proizvoljno pritvoren. Nije učinio ništa loše i treba ga osloboditi i dopustiti mu da napusti zemlju", istaknuo je otac.

Mizan je objavio fotografije Floderusa s lisicama na rukama kako se pojavljuje pred sucima u bljedoplavoj zatvorskoj odori dok se čitaju optužbe. Korupcija na Zemlji jedno je od najtežih kaznenih djela u Iranu i nosi maksimalnu smrtnu kaznu.

Pročitajte i ovo Prvi hrvatski Rafale Prvi stižu u proljeće FOTO/VIDEO Čuvari hrvatskog neba: Moćni borbeni zrakoplovi nisu jeftini, ali su i stvar prestiža i ozbiljna poruka

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Floderus prikupio informacije o iranskim nuklearnim programima, proveo "subverzivne projekte" u korist Izraela i uspostavio mrežu "agenata švedske obavještajne službe".

Pročitajte i ovo Dodijeljene Nobelove nagrade Odano priznanje Dodijeljene Nobelove nagrade: Djeca zatočene iranske aktivistkinje za ljudska prava pročitala njezin govor

Nadalje se tvrdi da je bio uključen u "obavještajnu suradnju i komunikaciju s Europskom unijom" i oporbenom skupinom narodnih mudžahedina u egzilu (MEK).

Datum suđenja još nije bio poznat.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell pozvao je na njegovo hitno oslobađanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mnogi se žale Sprema li se velika pljačka izbora u Srbiji? Građanima stižu hrpe fantomskih listića, na glasanje se poziva i mrtve

"Nema apsolutno nikakve osnove za držanje Johana Floderusa u pritvoru", rekao je Borrell.

"Nema nikakve osnove za držanje Johana Floderusa u pritvoru, a kamoli za njegovo izvođenje pred sud", istaknuo je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene