Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Srbija protiv nasilja"

Ujedinjena oporba protiv Vučića i SNS-a: "Ljudima je dosta nasilja i korupcije"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp
Oporbene stranke u Srbiji ujedinile su se u pokušaju da Vučićevoj stranci otežaju pobjedu na izborima zakazanima za 17. prosinca.

Pod sloganom "Srbija protiv nasilja" biračima poručuju da je Vučićeva administracija ta koja nadahnjuje kulturu brutalnosti i nasilja. Tvrde da upravo njegova vladavina u Srbiji preko televizije širi nasilnu propagandu i podjele u srpskom društvu koje još osjeća posljedice dvaju krvavih pokolja u svibnju ove godine u kojima je izgubljeno 19 života.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Beogradu Sve osigurava policija Novi masovni prosvjed u Srbiji: Tisuće ljudi na ulicama, promet blokiran

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UBIO 9 OSOBA VIDEO Nova snimka uhićenja dječaka koji je počinio nezapamćeni masakr u školi

Čini se da je na pomolu politički val koji u Srbiji želi pokazati da Vučić upravlja zemljom s više nego očitim padom demokratskih standarda zemlje kandidata za EU.

"Srbija protiv nasilja" prema anketama stoji na oko 40 posto podrške, dok Vučićeva stranka ima oko 49 posto. Iako se čini da aktualni predsjednik dobro stoji, u nekim dijelovima zemlje rezultati anketa idu na ruku opoziciji. Jedna od mogućih pobjeda za oporbu mogla bi se ostvariti u Beogradu, kako najavljuju neke ankete.

Pročitajte i ovo Mobilni punkt za regrutaciju u Moskvi Potpisuju ugovore Branko se ukrcao na direktan let: "Sve se odigralo vrlo brzo – u jednom danu postao sam ruski vojnik"

"Siguran sam da će rezultati pokazati da je građanima Srbije dosta nasilja, korupcije i zločina koje akumuliraju vladajući", poručio je za Politico Dobrica Veselinović iz Zeleno-lijeve fronte, jedne od opozicijskih stranaka. Dodao je da su oporbenjaci na akciju potakli veliki broj građana i ohrabrili ih da se ovog puta uključe u izbore.

"Vučić je alfa i omega"

Vučić se s godinama profilirao kao jedino međunarodno prepoznato političko lice Srbije. Brojni oporbeni političari teško se probijaju na medijsku scenu koju uglavnom kontroliraju vladajući.

"Vučić je uspješno nametnuo stav da nema alternative za njega na političkoj sceni kada se radi o odnosnima sa Zapadom, a čini se da su zapadni saveznici taj stav i prihvatili", objašnjava Srđan Majstorović, čelnik nevladine organizacije European policy center.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Šeće se pustim hodnicima Vučić bez društva na samitu u Kini, internet gori: "Dali su mu zagonetku, ako je riješi, može ući"

Za to je, kaže Majstorović, djelomično zaslužan i sam Zapad.

"Tijekom redovnih posjeta međunarodnih aktera Srbiji rijetko je bilo zahtjeva ili interesa da na susretima viših razina bude netko iz oporbe ili da se barem s njima porazgovara. Vjerojatno zato da se ne uznemiri Vučića, koji je alfa i omega političkog života u Srbiji", kaže Majstorović.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene