Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi se žale

Sprema li se velika pljačka izbora u Srbiji? Građanima stižu hrpe fantomskih listića, na glasanje se poziva i mrtve

Ilustracija
Ilustracija Foto: CROPIX
Sve se više građana Srbije žali da im na kućnu adresu stižu glasački listići za ljude koji ondje ne žive.

Sve su češća svjedočenja građana Srbije kojima na kućnu adresu stižu pozivi za glasanje ljudima koji nikad nisi živjeli na tim adresama. Zbog toga se ponovo otvorilo pitanje regularnosti izbornog procesa i ažuriranja biračkih spiskova koji su na svakim izborima veliki problem.

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac objavio je da građani šalju fotografije glasačkih listića fantomskih birača i priložio pozive za glasanje koji stižu do poštanskih sandučića.

"Građani nam šalju fotografije 'uljeza' koji dobivaju poziv za glasanje u zgradama u kojima ne žive. Ovo su birači prijavljeni u Pozorištancu Puž u Božidara Adžije", napisao je Lutovac.

U pitanju su arapska imena ljudi za koje se sumnja da nikada nisu živjeli na spomenutim adresama, a Lutovac nije jedini koji je objavio sporne listiće.

"Kod mene u zgradi: ovo su nepronađeni. Sinoć bilo kasno da bacim pogled na imena, ovdje odokativno brojim barem 60 listića", napisao je jedan korisnik na mreži X te objavio fotografiju listića.

Zabilježeni su i primjeri bivših stanara koji godinama ne žive u Srbiji, a sada su im prvi put stigli papirići za glasanje.

"Višak listića. Sve bivši stanari koji nemaju nekretninu na ovoj adresi od 5 do 30 godina. Neki u inozemstvu već 30 godina. Od kada su se odselili prvi put im dolaze glasački listići", piše u objavi na X-u.

Prije nekoliko dana je o ovom problemu govorio i novinar Željko Pantić, koji je dobio poziv za glasanje na ime sina koji je preminuo prije četiri godine.

"Ovo je prvi put da je stigao poziv za glasanje za Isaiju. On je praktično postao punoljetan između ovih i prethodnih izbora. Tako da bi predstojeći izbori bili prvi na kojima bi on glasao, da je ostao živ,” objasnio jePantić.

Podsjetimo, srpske oporbene stranke ujedinile su se u pokušaju da stranci predsjednika Aleksandra Vučića otežaju pobjedu na parlamentarnim izborima zakazanima za 17. prosinca.

Pod sloganom "Srbija protiv nasilja" biračima poručuju da je Vučićeva administracija nadahnjuje kulturu brutalnosti i nasilja. Oporba prema anketama stoji na oko 40 posto podrške, dok Vučićeva stranka ima oko 49 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene